Na lukrativní adrese, kde za první republiky žili bohatí podnikatelé a továrníci, stála vila už od roku 1900. Pozemek i s domem v roce 2007 koupil australský podnikatel Anthony Denny a rozhodl se na místě postavit hotové ztělesnění luxusu. Původní budovu nechal srovnat se zemí a místo ní vyrostla monumentální vila ve stylu první republiky tak, aby architektonicky zapadla mezi ostatní rezidence z okolí.

Čtyřpodlažní dům se tyčí nad město v těsné blízkosti trojské botanické zahrady. Z mnoha teras a balkonů ve vyšších podlažích, které celou budovu lemují, nabízí úchvatný výhled na Stromovku i panorama Pražského hradu. Dům na užitné ploše 1000 metrů čtverečních nabízí rozlehlé prostory pro práci i bydlení – tak jak Denny vzhledem k povaze své práce potřeboval.

Prohlídka vily v Troji:

Video
Video se připravuje ...

Vila v Troji je na prodej za 300 milionů. Daniel Červ / RE/MAX

Zároveň je koncipován tak, aby majitel mohl obě tyto části od sebe snadno oddělit. „Všechny pokoje mají útulné vyznění, a to i díky vyhřívaným podlahám a na míru vyrobenému nábytku. Vše ladí v harmonický celek,“ popisuje Daniel Červ, realitní makléř společnosti RE/MAX, která má vilu v nabídce.

Vyhřívaná je i například příjezdová cesta, díky čemuž se nemůže stát, že by se majitel do domu nedostal kvůli náledí. V domě je celkem deset garážových stání, uspokojí tedy i náruživé motoristy. Kromě rozlehlé zahrady, na níž se nachází i malá vinice, v domě nechybí wellness centrum pro relaxaci – bazén s protiproudem a whirlpoolem, sauna s párou a vířivka, vlastní fitness centrum nebo basketbalové hřiště.

Jednotky zájemců

Majitel se rozhodl dům prodat poté, co v Česku omezil obchodní aktivity a vrátil se do Austrálie. Původně byl v nabídce za necelých půl miliardy korun, aktuálně je jeho cena 300 milionů. Prodává se jako rodinný dům, podle Červa by ale mohl sloužit jako ideální sídlo společnosti či zahraniční ambasády.

„Posledním zájemcem byl zprostředkovatel pro dvě arabské ambasády, které nemají v Praze žádné zastoupení a chtěly by ho tady naplánovat,“ řekl pro Blesk.cz. Zájemců o nadstandardní prostor jsou podle něj jednotky ročně, nejčastěji právě cizinci – zástupci ambasád či zahraničních společností.

Praha zdražila

Ceny novostaveb v Praze za posledních pět let stouply o 95 procent a zdražování nových bytů nezastavila ani koronavirová pandemie. Prodejní ceny nových bytů v Praze do konce června meziročně vzrostly v průměru o 6,1 procenta na 108 261 korun za metr čtvereční. Vyplývá to z údajů developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group.

Fotogalerie
106 fotografií