Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Hygienička o pražské „koronaparty“: Bylo tu přes 100 lidí bez roušek, brčko si předávali

Aktualizováno -
23. července 2020
16:21
Autor: ČTK - 
23. července 2020
09:45

V souvislosti s nočním klubem, kde se nakazilo minimálně 98 lidí, upozornila ředitelka pražských hygieniků Zdeňka Jágrová na mimořádné opatření, které nařizuje nošení roušek na vnitřních hromadných akcích s účastí nad 100 lidí. V klubu jich podle ní bylo více, roušky neměli a pili drinky jedním brčkem, řekla ve čtvrtek Radiožurnálu Jágrová. Jenže pak se opravila, že povinnost tu neplatí a že se spletla. Klub Techtle Mechtle ve Vinohradské ulici v Praze 2 na facebooku uvedl, že z důvodu účinku dezinfekce prostoru bude dva dny uzavřen.

„Tady ta situace v tom klubu vůbec nemusela nastat, protože mimořádné opatření, které bylo vydáno 10. července, stanoví, že tam, kde je více jak 100 osob ve vnitřních prostorách, mají nosit roušky. Ale pokud nenosí roušky, pokud pijí jedním brčkem prostě nějaké drinky, tak samozřejmě to všechno přispívá velmi výrazně k tomu, aby se to onemocnění takhle rozšířilo,“ řekla Jágrová.

Klub má kapacitu 500 lidí, provozovatel podle hygieničky nedokáže říci, zda byl klub plný. „Úplně plný asi nebyl, ale z toho, co máme, ty indicie z těch počtů kontaktů, už je to tak, že těch lidí tam bylo více než sto,“ uvedla.

Jenže Jágrová se ještě ve čtvrtek dopoledne opravila. „Klubu nehrozní žádný postih. Prostory restaurací a klubů totiž nejsou prostory, kde se musí nosit roušky, tak jak je to definováno v tom mimořádném opatření. To je jiný typ prostoru, na ně se to mimořádné opatření nevztahuje. Oni (lidé v baru - poz. red.) nemusí mít ty roušky,“ uvedla.

„Já jsem to řekla špatně, neuvědomila jsem si, že to je jiný prostor, že to není prostor veřejný. Že oni nepatří do této skupiny, protože je to všechno tak složité, tak jsem si to neuvědomila,“ posypala si Jágrova hlavu popelem.

Hygienická stanice má v současné době hlášeno 76 lidí, kteří v souvislosti s party v klubu onemocněli. Jejich počet bude podle Jágrové ještě stoupat, byť budou přibývat pouze jednotlivci, míní.

Přímo v klubu se nakazilo 98 lidí. Trasování pokračuje

Jágrová již ve středu uvedla, že více než padesát lidí se nakazilo přímo v klubu, další nakažení jsou jejich rodinní příslušníci a blízcí. Podle médií jsou mezi nakaženými i fotbalisté a florbalisté z několika sportovních klubů.

Hygiena podle vyjádření klubu na facebooku neshledala důvod k nařízení o uzavření provozovny. Z důvodu účinku dezinfekce prostoru ale bude klub dva dny uzavřen, uvedl provozovatel. Ve středu potvrdil, že klub navštívilo 11. července děvče, které zřejmě mělo nákazu covid-19 a zúčastnilo se party s mixem mladých pražských sportovců.

Hygienici podle Jágrové pokračují v trasování kontaktů nakažených. „Vycházíme z údajů, které nám ti jednotliví nakažení poví, takže záleží na jejich osobní zodpovědnosti, zda-li uvedou všechny kontakty,“ řekla. Doplnila, že ve středu se hygienici na magistrátu domlouvali, že připraví opatření, které se bude týkat nošení roušek ve zdravotnických zařízeních. „Samozřejmě ve hře je tam i nošení roušek v těch vnitřních prostorách, takže uvidíme, jsme na začátku té přípravy, uvidíme, jak se bude situace vyvíjet,“ uzavřela.

Podle aktuálních čísel se v klubu nakazilo 98 osob. Do karantény kvůli nim hygienici poslali již více než 270 lidí. Z 98 nemocných je 68 hostů klubu, sedm zaměstnanců klubu a 23 lidí v jejich rodinách a ve sportovních klubech.

Fotbalisté v domácí izolaci...

Fotbalisté liberecké rezervy jsou podle serveru iDNES.cz minimálně do neděle v domácí izolaci. Třetiligový celek odehrál v sobotu přípravné utkání s béčkem Sparty, které o den později kvůli výskytu koronaviru v mužstvu přerušilo letní přípravu a nastoupilo do dvoutýdenní karantény.

Fotbalisté sparťanské rezervy se nakazili v nočním klubu v Praze. Přesný počet nakažených letenský klub neuvedl. Na stejné akci se nakazili i dva hráči rezervy Bohemians 1905 a dorostenec Dukly. Po party, která se konala 11. července, evidují hygienici 68 nakažených koronavirem. Do povinné karantény dosud poslali rodiny nakažených a 121 lidí, kteří s nimi byli v kontaktu.

Situace rezervních mužstev neovlivňuje A-týmy Sparty, Bohemians ani Dukly. Hráči jsou po skončení sezony na dovolených a v tomto nebo příštím týdnu se sejdou k přípravě na nový ročník.

...a reprezentace bez soustředění

Soustředění mužské florbalové reprezentace se tento týden v Praze neuskuteční. Někteří hráči museli kvůli kontaktu s osobou nakaženou koronavirem do karantény, vedení národního mužstva se proto rozhodlo na poslední chvíli plánovanou akci zrušit. Soustředění se mělo konat od čtvrtka do neděle. Florbalisté budou hledat náhradní termín. S konáním mezinárodního turnaje na začátku září pražští organizátoři nadále počítají.

„Chceme tímto krokem minimalizovat riziko šíření další nákazy v elitním florbale. Hlavní cíl je samozřejmě ochránit hráče i trenéry. Vzhledem k aktuální situaci ve florbale, kdy několik elitních týmů musí podstoupit karanténu, jsme nechtěli nic riskovat. Situaci jsme konzultovali s trenéry i hráči a ještě ve středu večer jsme jim zaslali informaci o zrušení kempu,“ uvedl na svazovém webu manažer reprezentace Marcel Staviany.

Karanténa byla nařízena v pražském celku Black Angels. Jednoho či více hráčů, kteří se setkali s nakaženým, mají také Sparta, Bulldogs Brno, Sokol Vinohrady a Karlovy Vary. Florbalistku s covidem-19 má i klub FBC Ostrava, který poslal všechny ženy a juniorky do preventivní dvoutýdenní karantény.

Video  Ministr Vojtěch: V Česku je pět nakažených koronavirem. Holčička na Bulovce má testy negativní  - Blesk TV
Video se připravuje ...

The_best_Babis ( 23. července 2020 19:44 )

Zdravím inteligenci do Prahy... teď trošku tápu jestli jsou to techtle, že v dobách kdy má být dodržen odstup mezi lidmi 2 m, kdy nosíme roušky abychom chránily jeden druhého, jsou zavřená školy, letiště, ruší se dovolené, stojí ekonomika atd atd, tak borci v Praze si srkaji piticka z jednoho brčka. Vsadím boty, že měly pořád ještě žízeň z těch pochodů za nevzdělance Mináře na Letné. Vím ale že přispěli na mechtle nám ostatním který situaci berou vážně a zodpovědně. No přeji, až je uzdraví ať pak mají dost síly volit narcisti Fialu nebo dredu Bartoše. Za mně, bych jim nechal zaplatit veškerou péči s tím spojenou,

y1xcvbnm ( 23. července 2020 19:31 )

žeby fotbalisti a manekýnky??? to by tak sedělo

y1xcvbnm ( 23. července 2020 19:30 )

alespoň vidíte jaká je mládež blbá a to ještě volí piráty , ať se jdou vycpat , všem těmto pitomcům dát léčbu uhradit

Viera Vaňová ( 23. července 2020 17:00 )

Přesně tak

Viera Vaňová ( 23. července 2020 16:59 )

Blbosti já neznám nikoho ze svého ani širokého okolí nikoho kdo by tu nemoc měl.Avzo jezdím pravidelně ven do zahraničí nebo moji blízcí ,kamarádi a nikdy nikdo nic .tak st nestrasi potřebují ovládat lidí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa