„Samoplátcům i pacientům s doporučením tedy bude od čtvrtku odebrán vzorek pouze v odběrovém místě, do kterého je vjezd z ulice K Myslivně,“ uvedla za zdravotnické zařízení Iva Piskalová. Odběrové místo u urgentního příjmu bude od čtvrtku zrušeno. Zájemci o testování mohou na odběr přijít od 7 do 15 hodin.

Covidcentrum na okraji areálu nemocnice by mělo nejen sloučit odběrová místa, ale zároveň bude sloužit také jako informační centrum a laboratoř. „Smyslem jeho postupného budování je navýšit počet odebraných vzorků na covid-19 a v co nejkratší době znát výsledek testu. Prvním krokem je vytvoření jednotného odběrového místa pro samoplátce i pacienty se žádankou,“ doplnila Piskalová.

Navyšují kapacitu

FNO začala v minulém týdnu vyhodnocovat první vzorky v laboratořích Ústavu laboratorní diagnostiky FNO. Díky plně automatizovanému přístroji, který nemocnici zapůjčil americký výrobce, jich zatím zvládne 400 týdně. Zdravotníci výsledky mohou získat za zhruba tři čtvrtě hodiny.

„Na konci září budeme připraveni zpracovat 1000 vzorků denně. K tomu bude nutné vybudovat testovací laboratoř,“ uvedl ředitel nemocnice Jiří Havrlant. Covidcentrum by mělo zvýšit i pohodlí při odběru biologického materiálu.

Chybí lidé i vybavení

Ostravská nemocnice až do minulého týdne laboratorní vyhodnocování testů vůbec nedělala. Už dříve uvedla, že na zvýšení kapacity na 1000 vzorků za den bude nutné posílit pracoviště o 12 zaměstnanců různých specializací a pořídit laboratorní vybavení v hodnotě do deseti milionů korun. Tyto požadavky a propočty odeslala ministerstvu zdravotnictví.

Velké nemocnice, které řídí ministerstvo zdravotnictví, by měly v brzké době začít dělat dohromady denně 15 tisíc testů na covid-19. Je to zhruba čtyřikrát více než nyní.

Fotogalerie
21 fotografií