Odběrové místo je pro pěší i motorizované klienty. Odběr provede zdravotní sestra přes otevřené okénko přímo v autě, u ostatních lidí v dalším mobilním stanu. „Nemocnice zároveň zrušila dosavadní odběrové místo na Klinice infekčních nemocí a cestovní medicíny,“ řekla mluvčí FN Gabriela Levorová.

„Vzhledem k zvýšenému výskytu pozitivních pacientů a nárůstu poptávky po testování od samoplátců, připravilo vedení FN Plzeň strategii postupného zvyšování kapacity odběrů i vyšetření tak, jak bude nezbytné s ohledem na vývoj pandemické situace. V těchto dnech provádíme zhruba sto testů denně, k 1. září budeme připraveni realizovat až 1000 odběrů a vyšetření denně,“ uvedl ředitel nemocnice Václav Šimánek.

Objednávky přes internet

Samoplátci se musí na odběr objednat elektronicky přes formulář a přijít přesně ve stanovenou dobu. Cena testu je 1756 korun. Pacient, kterého na odběr doporučila krajská hygienická stanice nebo praktický lékař, musí přijít v čas stanovený e-mailem nebo SMS zprávou. Podrobnosti o odběrech jsou na webu nemocnice.

V nejkritičtějším období koronavirové krize byla ve FN tři odběrová místa. Od 22. června byla s ohledem na pokles zájmu zejména pendlerů a samoplátců dvě uzavřena. Nemocnice odebírala vzorky pro pacienty před operací a hospitalizací, samoplátce i pro lidi, které poslali hygienici. Provedla celkem 14 669 odběrů.

746 případů

V době pandemie FN hospitalizovala 445 lidí s podezřením na covid-19, u 70 se nemoc prokázala. Průměrný věk hospitalizovaných byl 66 let. V nemocnici leželi v průměru 16 dní. 

V Plzeňském kraji krajská hygienická stanice od začátku pandemie do dneška eviduje 746 případů koronaviru, od minulého pátku jich přibylo 22. Ministerstvo zdravotnictví, které používá jinou metodiku počítání případů než hygienická stanice, uvádí v kraji dosud 754 pozitivních testů.

Hygienici dosud nařídili 13 062 odběrů. Kromě FN se na nařízených odběrech podílely odběrové sanitky a krajem zřizované nemocnice. Samoplátci mohou stále na odběry například do Klatovské nemocnice nebo do soukromé Bioptické laboratoře v Plzni. 

Fotogalerie
18 fotografií