Případ mladého muže, který se nakazil na neblaze proslulém večírku v pražském klubu Techtle Mechtle, se změnil v souboj dvou institucí. Nejprve pražská městská policie, kde pracuje otec nemocného mladíka, zveřejnila verzi rodiny. Podle nich se k jejich případu stavěli hygienici liknavě, testy členů domácnosti si museli zařídit sami. Navíc údajně hygienička řekla, že již má po pracovní době, případu se bude věnovat až v pondělí a své »kontakty«, tedy potencionálně nákazou ohrožené lidi, si má rodina obvolat sama.

Středočeská hygienická stanice však tvrdí, že všechno bylo úplně jinak. „Matka pozitivního muže hygieničce oznámila, ať jí nevolá, že s ní nehodlají komunikovat,“ uvedla Lilian Rumlová, ředitelka protiepidemického odboru. Pak se údajně pracovnice hygienické stanice věnovala případu i ve svém volnu. „Pak celý víkend, ačkoli neměla službu, řešila kontakty pozitivního muže,“ dodává Lilian Rumlová.

Nepravda a manipulace?

Rodinu komentář hygieny rozlítil a tvrdí, že všechno bylo jinak. „Vyjádření je v mnoha částech nepravdivé a manipulativní. Celkově působí dojmem a snahou zamést celou věc pod koberec a poškodit rodinu, která se nebála ozvat a upozornit na nefungující systém,“ stojí v jejich prohlášení s tím, že je možné, že hygienici popisují úplně jiný případ.

To by ale bylo přinejmenším zvláštní, když jsou všeobecně známy detaily, jako místo a doba nakažení, věk nemocného mladíka. A sedí i další okolnosti jako například to, že si příbuzní zajistili testy sami. Rodina včera uvedla, že ministerstvu zdravotnictví zašle všechny podklady, aby mohl být případ vyšetřen. Veřejně vystoupit, odkrýt svou identitu, však odmítla.

Největší rozpory příběhu Kdo neříká pravdu?

Rodina i Krajská hygienická stanice Středočeského kraje (KHS SK) popisuje případ zcela odlišně. Jaké jsou největší rozpory?

11. července

Mladík navštívil klub, v noci na 20. července se u něj objevily zdravotní obtíže. Praktický lékař je vyhodnotil jako běžnou virózu, stejně tak doktor ve spádové nemocnici. Když se 22. července rodina dozvěděla z médií, že se v klubu šířil koronavirus, znovu volali do nemocnice. Dostali informaci, že o test mají požádat ráno praktického lékaře.

23. července

Konečně získali žádanku. Ale jen pro syna, pro nikoho, kdo s ním sdílel společnou domácnost, jim lékař doporučení na test nevypsal. Testy nařízené praktikem podstoupil mladík ve čtvrtek, protože by ale výsledky byly nejdříve v sobotu, rozhodla se rodina zaplatit si i testy s výsledky dostupnými ihned. Rezultát: Je pozitivní na Covid-19.

ROZPOR: Musela si rodina zajistit testy pro další členy domácnosti sama, nebo jen jednala příliš rychle?

Rodina: „Testy celé rodiny (šest členů) plus přítelkyně syna a její matky, jsme museli opět zajistit sami s pomocí pracovníka BOZP jedné soukromé firmy, kde jeden z členů domácnosti pracuje.“

KHS SK: „Dne 24. 7. v 9:15 přišel na KHS e-mail z laboratoře informující o tom, že tam byl vyšetřen muž s pozitivním výsledkem.“ (Hygienici se podle svých slov dozvěděli o pozitivním testu až druhý den. Tedy v době, když už si rodina z vlastní iniciativy zajistila testy všech rodinných příslušníků mladíka sama, pozn. red.).

24.července

Hygienici kontaktovali nakaženého mladíka v 9:36 hodin a zjišťovali seznam lidí, s nimiž se sešel. Matka následně před čtvrtou hodinou odpoledne volala na KHS a oznámila, že přítelkyně jejího syna je také pozitivní.

ROZPOR: Odmítla hygienička rodinu, nebo naopak rodina hygieničku?

KHS SK: „Bylo jí (matce pozitivního mladíka, pozn. red.) řečeno, že kolegyně, jíž se dovolala, má po pracovní době, je na cestě domů a jakmile tam dorazí, výsledek ověří a zavolá jí zpátky. Matka pozitivního muže jí oznámila, ať jí nevolá, že s ní nehodlají komunikovat. Proto jí po ověření výsledku zaslala SMS: »Výsledek vašeho testu na Covid-19 je pozitivní, zůstaňte doma v izolaci. V pondělí kontaktujte svého lékaře. Epidemiologie Beroun.«“

Rodina: „Matka hygieničce v žádném případě neoznámila »ať jí nevolá, že s ní nehodlá komunikovat«, ale naopak ji prosila, aby poté, co jí tato hygienička sdělila, že má po pracovní době a že se tím bude zabývat až v pondělí 27. 7., o to, zda by mohla její číslo předat jinému hygienikovi KHS s tím, že je přesvědčena, že se musí vytrasovat prvokontakty u tří výše uvedených pozitivních osob. Bez výsledku.“

25. červenec

ROZPOR: Kontaktovala hygienička ohrožené lidi, nebo řekla, že si je má rodina obvolat sama?

KHS SK: „Hygienička celý víkend, ačkoli neměla službu, řešila kontakty pozitivního muže, jeho matky a přítelkyně. Není tedy v žádném případě pravda tvrzení, že »do dnešního dne (30.7.) se nám nikdo neozval«.“

Rodina: „Přítele matky a babičku syna nikdo z KHS dosud, tedy do 4. 8. 2020 do 10:00 hod, nekontaktoval v souvislosti s trasováním jejich soukromých rizikových kontaktů. S pozitivní přítelkyní syna hygienička telefonicky hovořila pouze jednou, a to dne 24. 7. v cca 18:00 hod., kdy jí sdělila, že je pozitivní a ptala se, kde pracuje a s kým bydlí, s tím, že pokud bude něco potřebovat, tak se ozve v následujícím pracovním týdnu. Hygienička se nezajímala o žádné další rizikové kontakty a samozřejmě se již nikdo neozval. Stejně tak do dnes, tedy do 4. 8. 2020 do 10:00 hod., nikdo z KHS netrasoval a netrasuje její soukromé rizikové prvokontakty.“

Text už není

Výpověď strážníka na svém webu a sociálních sítích Městská policie hlavního města Prahy zveřejnila v pátek. Vzbudila velký ohlas. Někteří lidé potvrzovali podobné zkušenosti, jiní článek kritizovali. V pondělí ale přišel zvrat, text byl stažen!

„Snahy o cenzuru“

Odstranění článku po řediteli pražské městské policie Eduardu Šustrovi požadoval už v sobotu pracovník středočeské hygienické stanice. „Když mi volal, říkal jsem si, výborně, předáme kontakty, aby mohl zjistit, kde se stala chyba. Bohužel ale šlo o snahu cenzurovat naše sociální sítě, požadoval stažení toho příspěvku. Když jsem to odmítl, hovor byl ukončen,“ řekl Šuster Blesku.

Požadavek na stažení příběhu potvrdila Deníku Lilian Rumlová, ředitelka protiepidemického odboru středočeské hygieny. „Městská policie není oprávněna, aby burcovala veřejné mínění proti ostatním orgánům veřejné správy nebo – ať veřejným, či soukromým – poskytovatelům zdravotní péče,“ uvedla Rumlová.

Příspěvek se ale nelíbil ani pražskému radnímu Petru Hlubučkovi (STAN). „Vyjádření považuji za nevhodné. Rozhodně na oficiálních kanálech městské policie nemá co dělat, proto jsem požádal pana ředitele Šustera o jeho stažení,“ uvedl pro Deník N. Je to právě Hlubuček, kdo má v gesci městskou policii. Na jeho žádost tedy nechal Šuster v pondělí text stáhnout. „Byť bychom na něm neměnili ani jedinou čárku,” zdůraznil Šuster.