Otevření se zúčastnila i zastupitelka z pražského magistrátu Jana Plamínková (Praha Sobě), která byl u toho, když se o rekonstrukci začalo vůbec uvažovat. „Byla jsem se tu podívat v roce 2015 a  bylo to tady opravdu hrozné. Člověk se divil, že něco takového je v 21. století vůbec možné,“ vzpomínala. Ocenila, že zde vzniklo nejen důstojné prostředí pro zvířata, ale i pro pracovníky Lesů hl. města Prahy. 

Již značně nevyhovující areál zmizel a nahradily ho nové dřevěné výběhy i budova, v níž mají své zázemí i lidé, kteří se o zvířata a okolní les starají. 

Takto vypadal zookoutek před rekonstrukcí

Takto vypadl zookoutek před rekonstrukcí
Autor: Lesy hl. města Prahy

Krmení zakázáno!

Návštěvníci si mohou zvířata prohlédnou skrze „okna“ z pletiva ve stěnách výběhů, po domluvě je možné i krmení. Cedule po celém areálu upozorňují, že krmit zvířata je přísně zakázáno. V jednom ze zookoutků minulý rok takto zemřel daněk Adolf, když mu jeden z návštěvníků dal plesnivé pečivo. 

V Kamýku nyní žijí dva druhy koz, kozy kamerunské a kozy walliserské, které jsou nápadné svým zbarvení. Vypadají totiž, jako by je někdo namočil do sudu s barvou - půlku těla mají černou a druhou bílou. 

Video
Video se připravuje ...

Zookoutek Kamýk po třech letech otevřel po rekonstrukci pro veřejnosti Czech News Center/Jan Zázvorka

Záchrana před jatkami

Lesy hlavního města kozy zachránily před tím, aby skončily na jatkách. „Oslovil nás jeden pán, který rušil stádo. Zvířata měly jít na jatka, takže jsme se jich ujali,“ prozradil Václav Nejman, který řídí Záchrannou stanici pro volně žijící živočichy v Jinonicích. 

Celý zookoutek je podle něj tak trochu i útulek pro zvířata. Umísťují se sem mimo jiné také zvířata, která se dostala právě do Záchranné stanice a již se nemůžou vrátit do volné přírody.

Zookoutek Kamýk po třech letech otevřel po rekonstrukci pro veřejnosti
Autor: Czech News Center/Jan Zázvorka

Tak se sem dostala i dvojice bažantů diamantový, kteří zde spolu s kozami žijí. „Sice se v Čechách běžně nevyskytuje, ale občas se stane, že lidem něco ulítne a pak se dostane do záchranné stanice,“ řekl s úsměvem Václav Nejman.  

Zookoutek může podle šéfa stanice v případě potřeby sloužit dokonce pro zraněná zvířata. Kozy lze sehnat dohromady do jednoho výběhu a tím se uvolní prostor například pro zraněného muflona nebo jiná větší zvířata, pro které je potřeba najít místo.

Fotogalerie
22 fotografií