Z téměř 116 000 připravovaných bytů je nyní v některé fázi schvalovacího procesu přes 45 000, tedy zhruba dvě pětiny. Asi 12 000 z nich má územní rozhodnutí, 6000 stavební povolení. U těchto bytů je nejpravděpodobnější, že by se mohly brzy dostat na trh. Část z nich ale ještě řeší odvolání,“ uvedl majitel Central Group Dušan Kunovský.

Největší problém Prahy je podle něj stále ve velmi pomalé tempo povolování nových staveb. „Zatímco ostatní evropské metropole se potýkají hlavně s nedostatkem pozemků, rozvoj naší metropole brzdí byrokracie a nedodržování lhůt,“ podotkl Kunovský.

Podle údajů společností Trigema, Skanska Reality a Central Group stouply od roku 2015 ceny nových bytů v Praze zhruba o 90 procent, na konci března stály v průměru 106 392 korun za metr čtvereční. Jednou z hlavních příčin vysokých cen je podle odborníků nízká nabídka. Jako další příčiny zdražování odborníci zmiňují rostoucí ceny pozemků, stavebních prací a materiálů, vysoké daňové zatížení nebo zbytečně přísné technické předpisy.

„Nejefektivnějším řešením bytové krize je podpora výstavby velkých projektů na brownfieldech, na kterých mohou vzniknout zhruba dvě třetiny všech připravovaných bytů v Praze. Revitalizovat bývalé průmyslové zóny a přeměnit je na obytné je výhodné i pro město, které se díky tomu nemusí rozrůstat dále do okolí, ale staví se tam, kde je již hotová infrastruktura,“ doplnil Kunovský.

Central Group vlastní v Praze kolem 1,5 milionu metrů čtverečních pozemků, na kterých může vzniknout přes 30 tisíc nových bytů. Z velké části jde o brownfieldy, na něž se v posledních letech developerská společnost zaměřuje především.

Jedním z takových projektů je podle Kunovského Sigma Modřany , kde firma na pozemku o rozloze 89 tisíc metrů čtverečních postaví novou rezidenční čtvrť, která nahradí současný rozlehlý skladový areál. Projekt za 5,5 miliardy korun počítá s 850 byty ve tří až sedmipodlažních budovách, součástí bude i 12.500 metů čtverečních prostor pro restaurace, obchody a další služby a také mateřská školka. Stavět by se mělo začít v roce 2024.