Silný zápach probudil Kateřinu o sobotní noci. „Chodím brzy spát, protože brzy ráno vyrážím běhat. Hodně pršelo, odpad jde během dešťů cítit, ale ten zápach byl stále silnější. Když jsem otevřela dveře od wc, myslela jsem, že omdlím,“ vylíčila.

Byt plný splašků

Ze záchodu a posléze i z vany a dřezu v kuchyni se začaly do bytu valily páchnoucí splašky! „Teklo to úplně všude. Začala jsem panikařit. Zavolala jsem rodičům, pak i na tísňovou linku. Brzy dorazili hasiči. Moc mi pomohli,“ řekla s vděkem Kateřina.

Na rozdíl od hasičů Kateřinu zklamali sousedi. „Žiji sama, kdyby nepřijel můj tatínek a jeden známý, šikovný instalatér, tak nevím…Sousedé se jen chodili dívat a ptát, kdy konečně budou moci pustit vodu, kterou museli zavřít,“ povzdechla si žena.

Nechutný objev

Kamarád instalatér poté našel příčinu zapáchající katastrofy šest metrů pod zemí. „Chuchvalec velikosti kopacího míče ucpal jednu z kanalizačních trubek. Byl tvořen hlavně dámskými vložkami,“ kroutí hlavou Kateřina. „Prosím, nesplachujte je do záchodu, pak to takhle dopadá…“ apeluje.

I když byla v bytě nejvíce zasažena kuchyň, koupelna a záchod, koberce se  musely vyhodit všechny. Tři dny poté zápach fekálií vystřídala všudypřítomná „vůně“ sava a dalších čisticích prostředků. „Kuchyňskou linku jsem musela s tatínkem odmontovat vyčistit a zase smontovat. Ale stejně je pořád cítit. Asi bude muset být opět nová,“ smutní Kateřina.

Kromě známých a rodiny se žena i její dcerky dočkaly tři dny po události nečekaného, ale o to milejšího gesta. „Spoustu oblečení, ručníků jsem prala šestkrát a stejně to musím vyhodit, stále to smrdí. Majitel nedaleké pizzerie nám naobjednal čisté povlečení, ručníky a prostěradla. A ještě nám dovezl pizzu. Děkuji mu!,“ dodala Kateřina Rýcová.

Dcerka pohromu zaspala

Dcerky prožívaly událost v bytě každá jinak. Nejmladší Viktorka (4) byla u rodiny kamarádky, nejstarší Gábinka (11) pohromu prožívala přímo s maminkou. Prostřední Róza (8)? „Mami, co to děláte?“ zeptala se ráno udiveně. Celý zmatek dokonale zaspala, nevzbudil ji zápach ani hasiči!

Škody způsobené splašky v družstevním bytě zatím Kateřina Rýcová nemá spočítány. Nicméně doufá, že je bude moci zmírnit z prostředků společného fondu. Najít mezi obyvateli paneláku viníky ucpaného odpadu bude nemožné.