Do kinosálu vešli první diváci poprvé v listopadu 1977 při příležitosti šedesátého výročí Velké říjnové socialistické revoluce. Na svou dobu poměrně netradičně nabízelo program ve velkém a malém sálu. Do toho většího se vešlo až pět stovek diváků.

„V duchu vidím původní kinosál - tmavě zelené sedačky a po stranách na zdech osvětlení z tabulového skla s postupným zatmíváním,“ vzpomíná na facebooku jedna z pamětnic doby jeho největší slávy. „Já si tam byl pro slavnostní předání občanského průkazu,“ přidal se další. 

Někteří dokonce při zahájení demolice přinesli k budově květiny nebo u ní zapálili svíčku. „Moc mě to dojímá. Někomu ta devastace kina dělá radost, ale já jsem z toho smutná. Jsou to vzpomínky, které člověku zůstanou,“ napsala o demolici jedna z místních. 

Demolice kina Ládví na Praze 8
Autor: Czech News Center/Václav Burian

Kino Moskva bylo populární

V době před více než 40 lety, kdy kina byla jediným místem, kde se daly sledovat filmy, se mu dařilo. Po sametové revoluci však přišla konkurence ze zahraničí a kino, které se až do roku 1994 stále jmenovalo Moskva, rychle zastaralo. Další rána přišla se založením soukromých televizí, které začaly vysílat zahraniční filmy.

Kino se tak na čtyři roky zavřelo a v roce 1998 začalo znovu promítat pod názvem Ládví-Broadway a postupně se změnilo v Multikino Ládví. To se chvíli vezlo na vlně popularity 3D projekcí, návštěvnost však postupně klesala a budova začala chátrat. Poslední film tu diváci zhlédli na konci června před čtyřmi lety. 

Kino Ládví těsně před demolicí
Autor: Roman Hloch

Od někdejšího provozovatele ji koupila společnost REWE GROUP, která tam plánuje postavit supermarket Penny. Kvůli špatnému stavu budovy se nový vlastník rozhodl kino nechat zbourat. Sice se snažil firmu v bourání zastavit Spolek přátel sídliště Ďáblice, už ale bylo pozdě.

Firma chce naslouchat místním

Vnitřek budovy se začal likvidovat již v březnu a definitivně by měla zmizet do konce června. Již v druhé polovině příštího roku by ji měla nahradit prodejna. Firma slibuje, že bude při přípravě finálního projektu naslouchat místním obyvatelům, politikům i dalším organizacím.

„I v případě Ládví, stejně jako u všech ostatních prodejen po celé České republice, bude architektonický návrh připraven tak, aby nový objekt zapadl do okolního prostředí a stal se nedílnou součástí této části Prahy 8,“ ujistil místní mluvčí společnosti Tomáš Kubík.

Demolice kina Ládví na Praze 8
Autor: Czech News Center/Václav Burian

Mezi místními se najdou i lidé, kterým demolice zas tolik nevadí a jsou rádi, že místo najde alespoň nějaké využití. „Takhle to prostě chodí, něco nefunguje, tak pryč s tím, a to že tam chtěj postavit supermarket? Nevidím v tom problém, lepší než další kasíno,“ poznamenala na facebooku další z obyvatelek sídliště. 

Fotogalerie
33 fotografií