Narodila se v roce 1938 a o čtyřiadvacet let později zahájila profesionální uměleckou dráhu. Jana Petrů se rychle vyzpívala mezi československou elitu. V dobách největší slávy ji lidé poznávali na ulici a chodili si k ní pro autogram. Diář měla zaplněný termíny pěveckých vystoupení. Zpívala s Karlem Gottem, jeho jmenovcem Hálou, Milanem Chladilem či Josefem Zímou. Nikoho by tehdy ani nenapadlo, jak krutý osud ji čeká.

Nejprve jí na samém konci šedesátých letech zemřel manžel Pavel Staněk. Člen orchestru Karla Vlacha naposledy vydechl v pouhých jednatřiceti letech. Nikomu se nepodařilo zjistit, co se vlastně stalo. Ví se jen, že utonul, okolnosti Staňkovy smrti nicméně nejsou známé.

Byť se Jana těšila velké oblibě fanoušků a měla našlápnuto k opravdu hvězdné kariéře, přestala v sedmdesátých letech veřejně zpívat a vystupovat. Důvody prý byly politické. Milovaného manžela přežila o dvaadvacet let a samotnou ji čekal tragický odchod ze světa - 6.5.1990 zpěvačka uhořela ve vlastním bytě.   

Kromě svého pěveckého odkazu ovlivnila Jana Petrů české umělecké nebe i svým jménem. Doslova. Jana Petrů je totiž vlastní rodné jméno zpěvačky, kterou dnes známe pod jménem Petra Janů. Jelikož Jana Petrů, o níž byla v tomto článku řeč, vystupovala dříve, docházelo by kvůli jmenovkyni jen k nedorozuměním. Zpěvačka s charakteristickým červeným účesem, narozená 19. listopadu 1952, tak začala vystupovat pod uměleckým jménem Petra Janů.

Fotogalerie
25 fotografií