Knihovna prodloužila on-line přístup ke všem digitalizovaným knihám prostřednictvím aplikace Kramerius pro vysoké školy, měl by trvat až do 17. května, respektive po dobu trvání nouzového stavu, uvedla mluvčí Národní knihovny Irena Maňáková.

Národní knihovna se otevřela v omezeném režimu, lidé si mohou jen půjčovat a odnést domů knihy nebo je vrátit. Studovny ještě přístupné nejsou, měly by se otevřít o týden později. Všem návštěvníkům se u vchodu měří teplota a do Haly služeb mohou lidé jen s rouškou na obličeji a po dezinfekci rukou u vstupu do knihovny.

Knihy do karantény

Dodržovat mají minimálně dvoumetrové rozestupy, knihovna je připravena v případě potřeby omezit počet osob v Hale služeb. Vrácené svazky se odkládají do karantény a budou se znovu expedovat až za tři dny.

Upravena je také otevírací doba. Otevřeno bude od pondělí do pátku vždy od 09:00 do 13:15 a od 14:15 do 19:00. Během hodinové uzavírky se prostory knihovny dezinfikují

Národní knihovna aktuálně registruje více než 21 200 výpůjček. Pokud by přišli všichni čtenáři vracet knihy najednou, nebylo by možné bezpečnostní pravidla dodržet a navíc by všechny svazky musely do karantény a nešly by po určitou dobu půjčovat dál. Knihovna proto automaticky prodloužila výpůjční lhůty u nyní vypůjčených titulů do 1. června.

Národní knihovna pořádá také výstavy a různé kulturní programy, ty ale ještě přístupné nebudou. Do odvolání je zastaven prodej vstupenek do studoven a na výstavy a platí zákaz používání čtenářských terminálů v Hale služeb.

Studovny by se měly otevřít příští pondělí na základě místenkového systému a jen čtenářům s platnou registrací.

Městská knihovna

Pobočky v omezeném režimu otevřela také pražská městská knihovna - s hodinovou pauzou, která slouží k dezinfekci, ty menší jsou otevřené jenom některé dny v týdnu. Ústřední knihovna se lidem otevře až příští týden. „Probíhá to plynule, lidé nás nevzali útokem,“ řekla mluvčí knihovny Lenka Hanzlíková. Dodala, že nejvíce lidí bylo v pobočce Opatov na Jižním Městě, kam podle jejích informací po otevření ve 13:00 přišlo za hodinu a půl 89 lidí. To je podle ní dost, ale za velký nával se to označit nedá. Mluvčí doplnila, že lidé nemusí do knihovny spěchat kvůli vracení knih, protože všechny výpůjčky jsou automaticky prodloužené až do konce května.

Knihovna má kromě té centrální na Mariánském náměstí 42 poboček. Otevření se dnes týkalo jen části z nich, ty menší nebudou v rámci omezení otevřeny každý den. Pobočky Lužiny a Skalka se pak otevřou až příští pondělí spolu s ústřední knihovnou. Zatím nejezdí ani pojízdné knihovny, tzv. bibliobusy.

Návštěvníci jsou povinni si před vstupem do poboček dezinfikovat ruce, dodržovat dvoumetrové rozestupy a samozřejmě mít zakrytý nos a ústa. Knihovna také omezila počet míst k sezení a nenabízí veřejný internet ani herní prvky pro děti. Lidé by se měli zatím omezit na půjčení nebo vracení knih.

Fotogalerie
10 fotografií