Prodej je odlišný od toho, na jaký byli lidé zvyklí. Prodejci měli dříve vyskládané zboží před sebou, lidé jej přebírali a pak podávali k pultu, co si vybrali.

Nyní musí vybírat očima, zboží je za prodejcem. Pouze nahlásí, co chtějí, a prodejce jim vybrané podá a prodá. Prodejci musejí mít k dispozici dezinfekci a stánky jsou umístěny v nařízených rozestupech.

Zelenina v Králově Poli

Podle prodejců byl prodej zahájen v nejzazším termínu, aby nemuseli předpěstované sazenice vyhazovat. Zájem o ně je velký každoročně a letos v první den prodeje ještě větší.

Zatím si lidé na Zelném trhu nemohou koupit ani například brambory, cibuli a další zeleninu. „Prodejci ovoce a zeleniny se mají vrátit na tržiště později, přesný termín zatím stanovený není,“ řekla mluvčí radnice Brna-střed Kateřina Dobešová.

Naopak lidé na trhu v Králově Poli v Husitské ulici, kde se otevřelo pět stánků, si vybírali i z ovoce a zeleniny.

Otevření trhů plánují i jinde v Brně či některých jihomoravských městech. „Předpokládáme, že farmářské trhy zahájíme začátkem května. Stánkaři budou muset dodržovat dostatečnou vzdálenost. Budeme dohlížet na to, aby se lidé neshromažďovali ve skupinách, a ke vstupu umístíme stojan s dezinfekcí,“ řekl ředitel Kulturního, vzdělávacího a informačního centra v městské části Brno-Vinohrady Jiří Huňáček.

VIDEO: Jihomoravská záchranka se zapojila do koronavirusdancechallege.

Video
Video se připravuje ...

Jihomoravská záchranka se zapojila do koronavirusdancechallege.