„K barevnému nasvícení pětašedesát metrů vysoké Petřínské rozhledny přistupujeme, pokud považujeme za důležité obrátit pozornost veřejnosti k určitému tématu, významnému dni nebo události. Podle dostupných průzkumů více než polovina Čechů neví, co hemofilie je, jak se projevuje nebo jak se s tímto onemocněním žije,“ uvedl pražský radní Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu).

Podle informací na webu Českého svazu hemofiliků (ČSH) se rozhledna červeně rozsvítí v pátek ve 20:11 a svítit bude do sobotních 6:00.

Mottem letošního Světového dne hemofilie je „Zapojte se“. Tradiční setkání hemofiliků a dalších osob s onemocněním krevní srážlivosti se ale letos kvůli koronakrizi konat nebude, uvedl na svém facebooku Český svaz hemofiliků. Zájemci se však mohou zapojit virtuálně, tedy vyfotit se v červeném oblečení nebo například s odznakem s nápisem Podporuji léčbu hemofilie a zaslat ji e-mailem nebo prostřednictvím sociálních sítí organizaci.

Světový den hemofilie

Světový den hemofilie se slaví od roku 1989 a 17. duben vybrala Světová hemofilická federace (WFH) na počest narozenin svého zakladatele Franka Schnabela. WFH byla založena v roce 1963 se sídlem v Montrealu a v současné době eviduje 140 členských zemí všech kontinentů.

Červeně se rozsvítí vedle Petřínské rozhledny například radnice v San Francisku nebo univerzitní nemocnice ve městě Taichung na Tchaj-wanu.

Hemofilie je dědičné onemocnění projevující se poruchou srážlivosti krve. Vyskytuje se ve většině případů jen u mužů, ženy působí často jako přenašečky, aniž onemocní. Podle údajů ČSH žije v České republice téměř 1000 hemofiliků, z nichž zhruba pětina jsou děti do 18 let.

Fotogalerie
17 fotografií