Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Spustila se jí krev z nosu a oka a zapomněla 26 let života! Do přítele se ale zamilovala znovu

Učila se chodit, mluvit, psát... i milovat svého přítele.
 (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ran - 
12. dubna 2020
06:29

Sophii Claytonovou (26) postihla podivná mozková příhoda, kvůli které přišla o veškerou paměť. V nemocnici jí museli představit její rodiče, protože je nepoznávala. Rodiče jí k lůžku následně přivedli mladíka, se kterým před propuknutím nemoci dva roky chodila. „To je tvůj přítel,“ řekli, ale pro ni to byl v tu chvíli úplně neznámý člověk. Rozplakala se. Chtěla se na všechno rozpomenout, jenomže to zkrátka nešlo. 

Příběh Britky Sophie Claytonové, která pracovala nedaleko Londýna jako dispečerka u záchranky, přinesl britský server Mirror. V listopadu 2019 se mladá žena právě chystala odejít na noční směnu, když jí začala silně téct krev z nosu. Říkala si, že to brzy přejde, vždyť podobnými problémy nikdy netrpěla. Ale ani po 15 minutách problém nezmizel. Za pár minut už bylo jasné, že dnes do práce mladá dispečerka už nedorazí. Krev se jí totiž začala řinout i z levého oka!

Naštěstí byla doma její matka, která se o Sophii mohla v tu chvíli postarat. Posadila ji na podlahu a zavolala záchranku. Cestou do nemocnice se začaly přidávat další děsivé příznaky. Sophie cítila slabost na levé straně těla, nemohla si vzpomenout na PIN do telefonu, když se chtěla ozvat kolegům v práci, za chvíli ani nevěděla, kdo je ta osoba, která jí byla v sanitce stále po boku a něžně ji držela za ruku.  

Jak se ukázalo po krevních testech a vyšetření na CT, za podivnými příznaky nebyla mozková mrtvice, jak se předpokládalo, ale vzácná neurologická porucha, které měla za následek, že se Sophii z paměti vymazalo všech 26 let jejího života. Mladá žena nikoho nepoznávala, neměla žádnou vzpomínku na své rodiče, svého partnera ani na známé či přátele. Všichni pro ni byli úplně neznámí lidé.

První dny po ztrátě paměti byly pro Sophii krajně náročné. „Věděla jsem, že tu paní, která o mě bez ustání pečuje, přece musím znát! Ale nevěděla jsem, že je to máma. Pak mi přivedli mně neznámého člověka a zase mi řekli, to je tvůj táta,“ popsala.

Protože pacientka podle textových zpráv zjistila, že si jako s posledním člověkem psala s jistým Jonathanem Wilsonem, tušila, že má asi přítele. „Pořád jsem se ptala mámy, jestli ‚tomu Jonathanovi‘ dali vědět. Tajně jsem doufala, že si na něj vzpomenu, až ho uvidím. Ale když mi ho představili, rozbrečela jsem se. Jeho obličej mi vůbec nic neříkal,“ popsala Sophie pro Mirror.

Jonathan se musel cítil podobně jako protagonista filmu 50x a stále poprvé. Vše jako by ve svém vztahu spolu zažívali od úplných začátků. Znovu zažili první rande, znovu stáli na místech, které pro jejich vztah něco znamenaly. Jonathan také Sophii daroval album sestavené ze všech společných fotek. Na nich mohla vidět, jak se celé uplynulé dva roky měli báječně, ačkoli se na to vůbec nepamatovala.

Sophie se musela znovu naučit mluvit, chodit, ale i veškeré zdánlivé drobnosti, jako je česání nebo to, jak se drží příbor. Po fyzické stránce se plně zotavila. Nejdůležitější ale pro ni je, že se zase zamilovala do svého přítele. A oba si vyznávají lásku stejně jako před onou nešťastnou událostí, kterou zdárně přežila. „Já se nechci vázat na ty staré, neexistující vzpomínky, chci se soustředit na vytváření nových,“ řekla Sophie.

Přítel je zase šťastný, že svoji milou neztratil. „Jsem vděčný, že to tak dopadlo. Nepřestávám osudu děkovat za to, že Sophie nepřišla o svoji povahu a o svůj úsměv. Spolu to zvládneme,“  dodal přesvědčeně.

           

 

Greinfild ( 12. dubna 2020 09:16 )

Hnusna tlusta tlama a deges..tvl co to sem cpete??Ještě ze to je tady grátis tohle si koupi jen debil

Zobrazit celou diskusi