Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Johnson zůstává na JIPce, léčba zabírá. Těhotné snoubence se ulevilo, táta doufá v uzdravení

Aktualizováno -
9. dubna 2020
15:05
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
8. dubna 2020
11:50

Britský premiér Boris Johnson zůstává kvůli onemocnění covid-19 v nemocnici na jednotce intenzivní péče, je ale ve stabilizovaném stavu. Uvedl to včera náměstek ministra zdravotnictví Edward Argar, informovala agentura Reuters. Premiérův mluvčí dodal, že Johnson na léčbu dobře reaguje, už sedí a komunikuje s personálem, a potvrdil, že v nemocnici nepracuje. „Jeho stav se nadále zlepšuje,“ informovala ve čtvrtek premiérova kancelář. Předseda vlády strávil už třetí noc na jednotce intenzivní péče. Na ni jej lékaři nechali přesunout poté, co se u ministerského předsedy zhoršily příznaky nemoci způsobené koronavirem. V premiérovo uzdravení pevně věří i jeho otec Stanley Johnson, jeho těhotná snoubenka Carrie Symondsová byla ale dost zoufalá. Za Johnsonem nesmí do nemocnice, nesmí ani do Downing Street nebo domů k matce, podle všeho se ale už dočkala prvního telefonátu od Johnsona.

„Premiér měl dobrou noc a jeho zdravotní stav se na jednotce intenzivní péče nadále zlepšuje,“ uvedl dnes Johnsonův mluvčí a dodal, že premiér „má dobrou náladu“. Ministerský předseda podle mluvčího nadále využívá podpůrné kyslíkové léčby, není ale na plicním ventilátoru.

První zlepšení přišlo ve středu. „Premiér je ve stabilizovaném stavu, je při vědomí, cítí se dobře a má dobrou náladu,“ uvedl ve středu ráno náměstek ministra zdravotnictví Argar. „Dostával kyslík, ale není na plicním ventilátoru,“ zdůraznil.

Na léčbu podle tiskové kanceláře Downing street „reaguje velmi dobře“, Johnson v nemocnici nepracuje a soustřeďuje se na uzdravení. Lékaři ale varují, že jeho plná rekonvalescence by mohla trvat až měsíc.

Z preventivní karantény o stavu svého syna promluvil také Stanley Johnson (79), který pevně věří, že premiér má sílu na to, aby porazil koronavirus. Asi nejhorší je pro staršího z Johnsonů, že o synovu zdravotním stavu se dozvídá z médií, premiér zřejmě na jednotce intenzivní péče nemůže mít telefon nebo počítač.

Ve čtvrtek ráno Downing street oznámila, že premiér ve středu navečer dostal zpátky svůj mobil a kontaktoval „všechny, koho bylo potřeba“.

„Boris je kluk z farmy, zvládne to“

„Je to bojovník a podle mě jako vždycky zůstává optimistický, rozhodný a odolný,“ zhodnotil Stanley Johnson. 

„Během rekonvalescence bude mít čas si promyslet spoustu věcí, jak svou práci, tak rodinu, a to je dobrá věc,“ domnívá se premiérův otec. „Boris je chlapec z venkova, z farmy, díky tomu má tuhý kořínek, vyrůstal v tvrdých podmínkách,“ prohlásil.

Britský premiér Boris Johnson se svou těhotnou partnerkou Carrie Symondsovou, (9.03.2020) Britský premiér Boris Johnson se svou těhotnou partnerkou Carrie Symondsovou, (9.03.2020) | Reuters

Ze svého londýnského bytu stav svého snoubence sleduje i Symondsová. „Musí to pro ni být hrozné, zvlášť, jestli jí nemůže ani zavolat,“ komentovala pro list The Sun Jemima Goldsmithová, sestra jednoho z nejlepších přátel Symondsové, ministra Zaca Goldsmithe. Snoubenci spolu poprvé mluvili až ve středu.

Symondsová v slzách

Premiérova těhotná snoubenka opustila byt v Downing Street a umístila se do preventivní karantény, o víkendu dokonce přiznala, že sama na sobě pocítila příznaky koronaviru. Johnsona podle známých neviděla už týdny, nemůže za ním ani do nemocnice. Nastávající maminka je doma úplně sama, nemůže ani domů ke své matce Josephine (72), která rovněž spadá do rizikové skupiny.

Společnost jí dělá pouze pes Dilyn, kterého si společně s Johnsonem pořídili. Jejich mazlíček má dokonce vlastní instagramový a twitterový profil. „Páníčkovi přeju brzké uzdravení,“ stojí v jednom z jeho příspěvků. S přáními se připojili nejen Johnsovi kolegové, ale také většina světových lídrů včetně českého prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše (ANO).

Symondsové svou podporu vyjádřila královna Alžběta II., podle blízkých přátel byla „velmi rozrušená“. „Volala mi, když se dozvěděla, že Borise převezli na jipku. Brečela a byla rozrušená, hrozně se o něj bojí,“ sdělila deníku The Telegraph jedna z přítelkyň Symondsové.

Pětapadesátiletý Johnson oznámil 27. března, že se nakazil koronavirem SARS-CoV-2. Původně chtěl opustit domácí karanténu již minulý pátek, příznaky nemoci covid-19 ale neustupovaly, a proto jej v neděli převezli do nemocnice. V pondělí odpoledne se jeho zdravotní stav zhoršil, a lékaři jej proto přeložili na jednotku intenzivní péče. Na ní strávil již třetí noc.

Jako svého zástupce si Johnson zvolil ministra zahraničí Dominika Raaba, který nyní vládu řídí. Koordinuje především boj proti šíření koronaviru, který si v Británii vyžádal již více než sedm tisíc obětí. Virem SARS-CoV-2 se v zemi nakazilo přes 61 tisíc osob.

Sjednocený národ se modlí za svého premiéra

Zdravotní stav ministerského předsedy je dál hlavním tématem titulních stran britského tisku. Listy Daily Mail a Daily Express citují Raaba, který svého šéfa označil za „bojovníka“ a za „přítele“. Podle novin The Sun je nyní „národ sjednocen“ v přání, aby se premiér brzy uzdravil. „Zůstal kvůli vám v práci... teď se za něj doma modlete,“ napsal v titulku The Sun.

Levicový list The Guardian píše o „obavách z mocenského vakua“. List, který je stručným výtahem z hlavních článků serveru Independent, informuje, že v případě, že by onemocněl i ministr zahraničí Raab, postavil by se dočasně do čela kabinetu ministr financí Rishi Sunak.

Na Johnsonův návrat si vláda ještě počká

Podle britských médií by mohlo trvat několik měsíců, než se Johnson vrátí do čela vlády. Do té doby jej bude zastupovat ministr zahraničí Raab, který ve čtvrtek bude předsedat i krizovému štábu Cobra. Na něm by se mělo jednat mimo jiné o tom, zda budou prodloužena omezení přijatá v boji s koronavirem.

Podle náměstka ministra kultury Olivera Dowdena, který poskytl rozhovor stanici BBC, ale vláda případné rozhodnutí o prodloužení restriktivních kroků oznámí nejdříve příští týden. Sám považuje za nepravděpodobné, že by se omezení začala uvolňovat už po Velikonocích. Ani skotská první ministryně Nicola Sturgeonová, která se bude na dálku jednání krizového štábu účastnit, neočekává, že by dnešní schůzka přinesla nějaké změny.

Nový předák opozičních labouristů Keir Starmer vládu vyzval, aby co nejdříve zveřejnila plán rušení koronavirových opatření. „Nechci po ní přesné termíny, ale strategii. Pro lidi je toto nesmírně těžké a my potřebujeme vědět, že (vláda) má plány i to, jaké jsou,“ řekl labourista. Johnsonův mluvčí v reakci na Starmerovu výzvu řekl jen to, že se na plánech pracuje. Nyní by se ale měla veškerá pozornost podle něj soustředit na zastavení šíření nákazy.

Video  Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) k cestování z Česka  - abl
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ceskarebelka ( 8. dubna 2020 16:25 )

Ještě nedávno britský premiér zastával názor že se musí národ promořit. Tak si to zkusí se vší parádou. Akorát by neměl mít nadstandartní péči, ale péči jako ostatní lidé. Totéž bych přála našim chytrolínům, kteří hovoří o proměřování obyvatel. Nejsme pokusní králici. Dělají pokusy na lidech, tak jak kdysi fašisté. Hnus velebnosti.

11karel11 ( 8. dubna 2020 15:25 )

Promořit Prymulu a jeho rodinu. Dělat pokusy na životech lidí a ještě dostat státní vyznamenání.
Chceme toto:

Ve Spojených státech podlehlo během úterý nákaze novým typem koronaviru Sars-CoV-2 téměř dva tisíce lidí, uvedla univerzita Johnse Hopkinse. Je to nejvyšší nárůst obětí za den od počátku krize. Na koronavirus ve Spojených státech dosud zemřelo téměř 13 tisíc lidí a země má 399 tisíc potvrzených případů infikování.

1pravda1 ( 8. dubna 2020 12:26 )

KVŮLI JEHO MEDICÍNĚ - NECHAT PROMOŘIT - TAK JE NA JIP A JEŠTĚ NAKAZIL TĚHOTNOU SNOUBENKU!!! Nenechme cíleně nakazit svoje děti - zase někdo blábolí o promořování!!! Umírají i mladí! www.a­azdra­vi.cz­/tez­ce-nemocni-dvacatnici-tricatnici-lekari-zjistuji-ze-koronavirus-muze-byt-smrtici-i-mlade/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa