Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lidé prchají z uzavřené karantény u Litovle: Policie je stíhá vrtulníky i drony!

Autor: ČTK, yks - 
20. března 2020
17:04

Oblast Litovle, Uničova a dalších 19 obcí, která byla v pondělí uzavřena kvůli šíření nákazy koronavirem, střeží policisté i letecky. Podle nich někteří lidé nařízení spojené s nouzovým stavem nerespektují, uzavřenou zónu se snaží objíždět například po polních cestách. 

Vyplývá to i ze záběrů, které v pátek policie poskytla novinářům. Policisté v této souvislosti důsledně žádají obyvatele z postiženého území, aby nařízení respektovali a zónu neopouštěli. Podle starosty Litovle Viktora Kohouta využívají policisté pro hlídkování také drony.

„Bohužel jsou mezi námi i takoví občané, kteří nařízení nerespektují. Jedná se hlavně o některé jedince v uzavřených lokalitách na Litovelsku a Uničovsku. Na monitorování uzavřených oblastí spolupracuje také letecká služba policie, která záznam s případným přestupcem poskytne k prověření,“ informovala krajská policejní mluvčí Marie Šafářová. Doplnila, že po zadokumentování policisté tyto případy postoupí k dořešení krajské hygienické stanici.

Video  Policie a armáda střeží hranice zakázané karanténní zóny. Uprchlíky chytá z vrtulníku.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Podle starosty Litovle Viktora Kohouta byly tyto případy zaznamenány ve čtvrtek. Lidé si našli zkratku po polní cestě přes chráněnou krajinnou oblast. „Bohužel nebyla hlídána. Když jsme se to dozvěděli, okamžitě jsme to oznámili policii, která to řeší s armádní policií. Tři případy již byly vyšetřeny, oblast nyní hlídají drony. Město znovu přijalo další opatření, dali jsme to na sociální sítě, že toto neexistuje,“ řekl Kohout.

Krajský policejní ředitel Tomáš Landsfeld v pondělí po uzavření oblasti uvedl, že na 22 stanovištích slouží ve dvanáctihodinovém režimu 160 policistů. Během týdne je posílili i dobrovolní hasiči z celého Olomouckého kraje.

Ministr obrany Lubomír Metnar ve čtvrtek uvedl, že při zajištění uzavřených obcí pomáhá 80 vojenských policistů. „Žádáme všechny, aby respektovali veškerá nařízení a zákazy, které jsou v souvislosti s tímto nouzovým stavem vyhlášeny. Jejich porušováním ohrožujete nejen sebe a své blízké, ale i ostatní spoluobčany,“ dodala policejní mluvčí.

Oblast 21 obcí na Olomoucku byla uzavřena v pondělí ve 03:00. Nařízení je vyhlášeno kromě Litovle, Uničova a Červenky také pro obce Chořelice, Chudobín, Myslechovice, Nasobůrky, Nová Ves u Litovle, Rozvadovice, Savín, Tři Dvory u Litovle, Unčovice, Víska u Litovle, Benkov u Střelic, Brníčko, Dětřichov, Dolní Sukolom, Horní Sukolom, Nová Dědina u Uničova, Renoty a Střelice u Litovle, a to na dobu 14 dní.

sueng ( 20. března 2020 20:13 )

Pracovní lágr a tvrdě makat.

Kingpin01008 ( 20. března 2020 19:58 )

Tak takych chujjjov treba odstrelit, nemajú žiadny rešpekt pred ničím

BoziMilda ( 20. března 2020 19:19 )

Nebuď naivní. Alkohlickou trosku, která má na krku deset exekucí, dělá na stavbě za flašku rumu a dva rohlíky a spí pod pytlem od cementu, tímhle nevyděsíš. Fakt ne.

soorry ( 20. března 2020 17:58 )

Takovým nevychovancům sebrat nemocenskou, dát soud za obecné ohrožení a pokuty.Opravdu si myslí, že oni nic?? Jsou to bezohlední sobci.Ti, kteří pracují v IZS už jsou z toho unavení a oni jim přidají práci. Pak se nedivme vládě a krizovému štábu, že pořád bijí na poplach, aby lidi byli doma, a oni to porušují a ohrožují další?? Jestli je český národ kutilů, tak te´d i bezohledných občanů. Jedni šijí roušky, pomáhají a oni vše zhatí.

offline ( 20. března 2020 17:19 )

Spíš uhlídáš pytel blech než českou vesnici.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání