Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak skrýt zahradu před zvídavými pohledy? Možností je spousta

/
  • (istock)
    30. dubna 2020 ● 18:00

    Máte zahrádku jako dlaň a zvědavé sousedy, kteří stále kontrolují, co venku děláte? Rádi byste si užívali u svého domu pohodlí, ale chybí vám potřebné soukromí? Dopřejete si ho díky plotovým nebo přírodním zástěnám, které se mohou stát i originální ozdobou zahrady. Inspirujte se našimi tipy…

    Mít soukromí doma není žádná věda. Zavřete okna, na zvonění ani telefon nereagujete a přes zdi se k vám nikdo nedostane. Máte svatý pokoj. Na zahradě je ovšem člověk hříčkou v rukou osudu – nebo spíš sousedů a kolemjdoucích. Cizí lidé jsou sice zvědaví a pokukují, ale proti některým sousedům se špionskými sklony to nic není. Problém je to hlavně u malých zahrad, které jsou obehnány tradičním drátěným plotem nebo jiným průhledným druhem plotu. Obehnat celý pozemek třeba kamennou nebo cihlovou zdí, to je skutečně velká investice. Mnohem jednodušší je odstínit nějaký ten koutek šikovnou zástěnou. Některé můžete vysadit, jiné postavit.

  • 1.

    Gabiony

    zástěny
    Autor: istock

    Máte pocit, že jste o něčem takovém nikdy neslyšeli? To možná ne, ale určitě jste tyto klece plné kamenů viděli. Gabbione znamená italsky velký koš. Původně to byly proutěné nebo drátěné koše naplněné kamením a zeminou ke zpevnění břehů a svahů. Dnes jsou tyto drátkokamenné prvky k dostání ve všech možných velikostech, dají se vyskládat jako obruba nebo naskládat na sebe, aby vytvořily zástěnu nebo plot. Gabionový plot je v posledních letech velmi oblíbenou alternativou. Dlouhá životnost a bezúdržbovost jsou hlavními argumenty pro tuto variantu. Plot z gabionů se dá kombinovat s dalšími prvky, které oživí vzhled, a navíc zajistí dokonalé soukromí.

  • 2.

    Dřevo

    zástěny
    Autor: istock

    Cenově velmi příjemná varianta stínění je ze dřeva. Jako národ kutilů máme právě pro tento materiál, který – jak se říká – sluší každé zahradě i balkonu, slabost. Dřevo je přírodní a velmi estetický materiál, snadno splyne se zahradou i okolní přírodou. Výhodou je, že jsou zástěny z něj tenké, takže zbytečně neubírají prostor. Koupit se dají již hotové, tvarově rozmanité díly nebo lze něco vyrobit svépomocí. Záleží na tom, kolik chcete utratit. Pravdou je, že zástěna vyrobená z kvalitního dřeva a sešroubovaná vydrží dlouho. Na rozdíl od sbití hřebíky ji můžete opět rozložit a případně i opravit. Při výběru i výrobě nezapomeňte, aby horní hrana byla vyrobena tak, že bude odvádět přebytečnou dešťovou vodu, aby nenasákla do dřeva. Dobrá je široká příčka, která působí jako stříška. Sloupky by měly končit špicí nebo koulí. Dřevěný plot či zástěna vyžadují pravidelnou péči, alespoň jednou ročně je třeba lehce dřevo zbrousit, napustit přípravkem proti dřevokaznému hmyzu, plísním a houbám a pak natřít barvou.

    Extra tip: Dřevěné plotové zástěny a mříže nemusíte použít jen k dosažení soukromí. Skvěle se hodí také do pergol, jako opory k popínavým květinám, či jen jako dekorace na zeď. Díky své solidní konstrukci vydrží dřevěné zástěny venkovní nepříznivé proudění větru a jsou vhodné pro popínavé rostliny. Pokud Vás například láká pěstování vinné révy ve spojení s krásnou pohledovou mříží, zahradní dřevěné zástěny jsou skvělou volbou.

  • 3.

    Ocel a sklo

    zástěny
    Autor: istock

    Stále oblíbenější jsou při budování zástěn nepřírodní materiály, jako jsou například kov, polykarbonát a plast. Poslední jmenovaný materiál se dá opatřit v bezpečnostní verzi a nejrůznějších barvách. Do kovového rámu můžete třeba vedle sebe dát tvrzené sklo v několika barevných odstínech. Když do nich zasvítí slunce, je to krása. Jen počítejte s tím, že na hladký povrch se vám nepřichytí žádná popínavka. Další nevýhodou kovových částí je, že se na slunci rozpálí.

  • 4.

    Textil

    zástěny
    Autor: istock

    Dočasnou a nejlevnější variantou jsou textilní clony. Když máte doma šikovnou švadlenku a v okolí obchod s látkami, máte vyhráno. Pak už stačí tyč nebo lanko a závěs opatřený poutky. Komu se nechce šít, může si zástěnu, paravan nebo závěs koupit. Je to řešení dočasné, které vás ochrání před zvědavými pohledy hlavně v létě. Závěs sice sluníčko „vyšisuje“ a možná se i ušpiní, ale to se dá lehce vyprat.

  • 5.

    Živý plot

    zástěny
    Autor: istock

    Bezkonkurenčně nejzdlouhavější, ale zároveň nejelegantnější je vysázet si živý plot. Nebo alespoň jeho část, za kterou se schováte. Funkční živý plot je během na dlouhou trať, pokud ale budete trpěliví, výsledek je dokonalý. Musíte ho ale pravidelně stříhat. Oblíbené jsou především neopadavé jehličnany (smrk ztepilý, túje, borovice kleč, tis červený) nebo listnáče (habr, dřišťál čárkolistý nebo červený, hlohyně, ptačí zob, mahonie), které poskytují dostatek soukromí po celý rok. Při výsadbě se držte doporučených rozestupů, jen tak se vám rostliny rozrostou na neprůhlednou stěnu. Skvělým maskováním jsou také okrasné kvetoucí keře. Třeba takové jako rododendron, muchovec, štědřenec, ruj vlasatá. Při jejich plánování je třeba dobře počítat, protože potřebují kolem sebe dostatek místa a měl by být i odstup od plotu sousedů.

  • 6.

    Popínavky

    zástěny
    Autor: istock

    Rychlejší variací na živý plot jsou popínavé rostliny, které dobře a rády šplhají po nejrůznějších trelážích. To jsou malé dřevěné, nejčastěji mřížkované, stavby v zahradě. Vybrat si můžete jednoleté, jako jsou například fazol šarlatový, hrachor vonný, povijnice nachová. Z trvalek se nabízejí břečťan, psí víno, popínavé růže a plaménky.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 1

Josef124: My jsme si dali kolem zahrady túje, tak až vyrostou, tak k nám také už nebude vidět. Na vrata nic dávat nebudu, těmi zas tak vidět není. Letos na jaře jsem koupil dálkové otevírání vrat z http­s://ww­w.po­honna­vrata­.cz/ , tak jsem rád, že už vrata pořád nemusím zavírat. Na zahradě máme psa, takže nemůžeme nechávat vrata otevřená.

(26. 09. 2020 14:26)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy