Podle radnice nebylo před nepopulárním opatřením vyhnutí. V průběhu opravných prací se totiž vyskytly četné komplikace i s ohledem na problematickou statiku budovy i netušené problémy, které se objevily až v jejich průběhu.

Starosta Prahy 9 Jan Jarolím (ODS) zmiňuje například dřívější nevhodně provedené rekonstrukce, které budově uškodily, trámy rozežrané dřevomorkou a tesaříkem nebo trhliny ve zdivu. „Na stavbu byl povolán statik a na základě jeho zjištění byly další práce na stavbě zastaveny,“ uvádí tištěný zpravodaj Prahy 9.

Hrozilo zřícení

Soudní znalec určil, že základy pod nosnými stěnami hostince jsou málo nosné, a že bez potřebných opatření hrozí jejich zřícení. „Zdi jsou většinou z opuky, která je v současnosti silně zvětralá. Téměř žádnou pevnost nevykazuje ani hlinitá malta a vápenná jen velmi nízkou,“ uvedl znalec spolehlivosti pozemních a inženýrských staveb Pavel Marek. „Pokud by zdi budovy měly být zachovány, bylo by nutné prohloubit a nahradit základy objektu, nahradit vlhkostí zničené části zdí a také nahradit části kamenného zdiva.“

Z dalších aspektů, ke kterým by bylo zapotřebí přikročit, uvádí Marek ještě vklad velkého počtu nerezových výztuží, ochrana před vlhkostí, zavedení hydroizolace a tepelné izolace do základů. Podle radnice by veškeré práce stály příliš peněz, které do budovy odmítla vložit, protože se podle ní nejedná o „historicky nebo architektonicky“ hodnotnou budovu.

„V minulosti jsme několikrát marně žádali ministerstvo kultury, aby území starého Proseka kolem kostela sv. Václava bylo vyhlášeno chráněnou oblastí. I přes tento neúspěch jsme se zdevastovaný objekt rozhodli opravit, třebaže jsme věděli, že to nebude jednoduché ani levné,“ vysvětluje místostarosta Prahy 9 Marek Doležal (TOP 09). „Fakt, že po odkopání obvodových zdí hrozil objekt zřícením, takže jsme ho museli zbourat, nás velmi mrzí, na druhou stranu se včas ukázaly problémy, které by v budoucnu mohly vzniknout a vedly by k uzavření provozovny.“

Co teď?

Projekt obnovy bývalého hostince U Brabců u konce není. Podle Jarolíma se už ale nedá hovořit ani tak o rekonstrukci, jako o výstavbě nového objektu, který bude mít zachovalou pouze jednu obvodovou zeď z roku 1837, kdy budova vznikla. „Původní stavbu jsme pečlivě zdokumentovali. Na našem záměru obnovit provoz hostince U Brabců a zachovat toto romantické zákoutí starého Proseka se nic nemění,“ říká.

Fotogalerie
12 fotografií