„V rámci zachování unikátního stromořadí v Lužické ulici na Vinohradech musíme znát současnou provozní stabilitu stromů. Tyto stromy jsou všechny nakloněny a jedním z důvodů je velice malý prostor pro kořeny,” uvedlo TSK na svém webu. 

Hlavní nepřátelé stromů

Podle informací Technických služeb hlavního města Prahy (TSK) stromům škodí hlavně nájezdy aut na kořeny. Kmeny stromů jsou zase od aut na některých místech dokonce odřené.Ve spolupráci s IPR Praha jsou v řešení i místa pro parkování, a to tak, aby byl bezpečný prostor pro stromy, ale s možností dostatečného parkování pro rezidenty.

Dalším, kdo stromů škodí, jsou dělníci. „Kořenové systémy jsou poškozeny od častých zásahů výkopových prací, kdy není respektován prostor pro kořeny, ale sítě jsou prioritou,” popsalo TSK. Výkopové prace v ulici jsou ale nyní pozastavené, a to nedošlo k nenávratnému poškození kořenů.

Vydrží?

TSK se proto 12. února pustilo do testování kondice a stability stromů. „V této zkoušce se počítá s obvodem kmene stromu, s výškou a velikostí koruny. Samozřejmě i náklon stromu je zde důležitý. Výsledné hodnoty se propočítají a vyjde celkové posouzení stability stromů,” prozradilo TSK, jak stromořadí prošlo zkouškou, ale neuvedlo, zda testem odolnosti stromy prošly nebo nikoliv.

Fotogalerie
4 fotografie