Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

E-shopy prodávaly antisemitskou knihu pro děti. Židovská obec podala trestní oznámení

Aktualizováno -
13. února 2020
14:35
Autor: tsv - 
12. února 2020
12:51

Internetový obchod s knihami Megaknihy.cz a další eshopy na svých stránkách prodávaly antisemitskou knihu pro děti nazvanou Jedovatá houba. Čtenáři se v ní dozví, jak poznat Žida či proč má být takový člověk problematický. Na záležitost upozornil ve středu na twitteru novinář Jakub Szántó, který ve svém příspěvku veřejně vybídl policii k prošetření situace. Ta vyšetřování věci potvrdila. Ve čtvrtek Federace židovských obcí (FŽO) oznámila, že kvůli knize prodává trestní oznámení.

Anotace knihy zveřejněná serverem Megaknihy.cz popsala dílo jako příručku k rozpoznání Žida na základě „odporného nasládlého zápachu, anebo dle pohledu, který je číhavý a bodavý“. Podle knihy se dá na první pohled poznat, že se jedná o člověka špatného a prolhaného, kterému není cizí krádež ani vražda.

Szántó zveřejnil anotaci serveru na twitteru a k příspěvku připsal výzvu pro Policii ČR.

Policie na jeho výzvu reagovala a potvrdila, že na případu pracuje. „O případu víme a v obecné rovině můžeme potvrdit, že se jím zabýváme,“ uvedl její zástupce. Kniha je již z nabídky obchodu stažena, zjistily Blesk Zprávy ve středu v poledne. 

Je to mezera v zákonech, říká zástupce židovské obce

Federace židovských obcí (FŽO) o podání trestního oznámení kvůli knize informovala ve čtvrtek. Její tajemník Tomáš Kraus upozornil, že k ČR titul Jedovatá houba vydalo nakladatelství Guidemedia, které dříve vydalo projevy Adolfa Hitlera a čelilo kvůli tomu obžalobě ze schvalování genocidy a podpory hnutí směřujícího k potlačení lidských práv a svobod. Loni ho Nejvyšší soud obžaloby zprostil.

„Je to mezera v zákoně a pokusíme se prosadit změnu do novely trestního zákoníku,“ řekl Kraus.

„Po hrncích s portréty Adolfa Hitlera nakladatelství Naše vojsko je tato publikace dalším výsměchem obětem šoa. Obracíme se na orgány státní správy s naléhavou žádostí, aby bylo okamžitým opatřením zabráněno šíření textu hrubě hanobícího rasu, národ a přesvědčení,“ uvádí FŽO na svém webu.

Kraus upozornil, že trestní zákoník v případě, kdy jde o prodej či jinou komerční činnost, neumožňuje podněcování k nenávisti či potlačování lidských práv a svobod stíhat.

Trestní zákon, který je účinný od roku 2010, stanovuje tresty několikaletého vězení za hanobení národa a rasy stejně jako za podněcování k nenávisti vůči skupině osob. Předchozí trestní zákon za trestný čin označoval i podporu a propagaci hnutí, které směřuje k potlačení práv a svobod člověka i hlásání národnostní, rasové, náboženské či třídní zášti. Nakladatelství Naše vojsko tak může třeba prodávat hrnky s portrétem Hitlera a dalšími vrcholnými představiteli nacismu.