Závory se spustily, začala blikat výstražná světla a přes přejezd v Řeporyjích projel vlak. Hned nato k přejezdu dorazila skupina 13 dětí a tří učitelek. Místo aby spořádaně počkaly, až se závory zvednou a bude bezpečné přejít, vrhly se ale ženy i s dětmi přes koleje! Závory přitom byly stále spuštěné a výstražná světla stále blikala.

Nebezpečný manévr, který se odehrál ve středu 5. února krátce před polednem, zachytily kamery instalované namířené na přejezd. Záběry následně na Mall.tv zveřejnil v pořadu Extrémní starosta řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS). „,Gratulujeme' všem třem neznámým vychovatelkám těch dětí. Jistě, jeden vlak projel, do druhého nastupujete. Tak přesně za tuhle argumentaci si nezasloužíte slitování. Pane bože, ta kamera běží teprve dva dny...,“ uvedl. Skupina podle Novotného není z Řeporyjí, odkud přesně, se teď zjišťuje. „Chci je se záznamem konfrontovat,“ uvedl.

Podle místních nejspíš děti s učitelkami spěchaly na vlak do Prahy. „Mimo záběr se nachází železniční stanice, ve které by byl vidět stojící vlak s pravidelným odjezdem 11:59 z Praha-Řeporyje směr Praha -Smíchovské nádraží,“ komentoval video Lukáš. 

Ženy, které svěřencům svým jednáním rozhodně nedaly dobrý příklad, teď čekají pořádné potíže. Na základě videa totiž případ začali řešit policisté. „Věc je prověřována pro podezření z trestného činu obecné ohrožení,“ uvedl pro Blesk.cz bez bližších podrobností policejní mluvčí Jan Rybanský. Hrozí jim dvouleté vězení nebo zákaz činnosti.

„Už rok pozoruju z oken radnice, co se děje, a tak jsem se domluvil s internetovou televizí, která na to má licenci, aby tam nainstalovala kamery. Jsem docela ostrej frajer, ale z toho, co jsem viděl, jsem byl v šoku,“ vysvětlil Novotný.

Kamery jsou podle tiskové mluvčí internetové televize Mall.tv, která je na řeporyjskou radnici instalovala, Evy Albrechtové na přejezd namířené od pondělí 3. února. „Dlouhodobě víme, že lidé tam tímto způsobem riskují. To, že riskují učitelky z mateřské školy, je samozřejmě extrémní případ. Od instalace kamer přešlo 30 lidí na červenou. Je to na dennodenním pořádku,“ dodala.

Inspekce: Porušení zákona

Protože naštěstí nedošlo k nehodě, Drážní inspekce tento incident neřeší. Nicméně stále jde o porušení zákona o drahách. „Je klíčové, zda bliká červené světlo. Pokud ano, tak chodec, ani jiný účastník silničního provozu, na přejezd nesmí vstupovat,“ řekl Blesku Generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera. Závory přitom ještě ani nemusí být stažené.

Fotogalerie
22 fotografií