Při žádosti o dotaci uvedl nepravdivé údaje. Bobovou dráhu pak prodal, přestože to podle podmínek dotace nesměl,“ upozornila státní zástupkyně. Slezák tak podle ní zneužil dotaci ve výši 13,2 milionu korun, z čehož 11 milionů byly peníze z EU.


Slezák byl v Němčičkách starostou v letech 2006 až 2017. V úterý se u soudu hájil tím, že chtěl pomoci dvěma kamarádům, kteří na projekt neměli peníze. „Nejprve jsme záměr projednali na zastupitelstvu, pak jsem si řekl, že pomůžu a zajistil úvěr jako soukromá osoba,“ řekl u soudu Slezák.

Bez stavebního povolení

Bobová dráha vznikla na sporných pozemcích a bez stavebního povolení v roce 2010. Po krátké době zastavil její provoz stavební úřad. Starosta ji v roce 2011 prodal v dražbě. Od té doby není jasné, kdo je jejím vlastníkem. Může to být starosta, který ji nesměl prodat, firma, která ji vydražila, nebo dodavatel technologií, který dodnes nedostal zaplaceno.

Bývalý starosta Němčiček Petr Slezák (39) rychle opustil soudní síň, s novináři vůbec nekomunikoval.

Video
Video se připravuje ...

Bývalý starosta Němčiček Petr Slezák (39) je obviněn z dotačního Hynek Zdeněk, blesk.cz

Ať funguje a nehyzdí

Současným starostou v Němčičkách je bratranec Petra Slezáka Zbyněk Slezák (45, SNK). „Nejraději bychom byli, kdyby bobová dráha fungovala, nebránili bychom se ale ani její demontáži. Současný stav, kdy jen hyzdí krajinu, je pro nás nevyhovující,“ řekl Blesku.

Rozsáhlá kauza, na níž kriminalisté pracovali více než pět let, bude pokračovat předvoláním svědků v březnu. Kromě bývalého starosty je stíhán ještě i jeden stavebník, jehož role zatím není přesně známá.

Fotogalerie
5 fotografií