Jubilejní desátý ročník cen udělovaných nejlepším filmům a jejich tvůrcům během slavnostního večera již tradičně probíhal v pražském Divadle Archa, a uváděl ho Miroslav Hanuš (56), jenž si získal srdce diváků svým smyslem pro humor v taneční soutěži StarDance …když hvězdy tančí. Původně měl být sice v páru s Annou Polívkovou (40), dcerou známého baviče Bolka Polívky (70), ta však musela pro své časové vytížení svou účast odříct.

Hanušovo solitérství ale večeru prospělo. „Velmi se těším, už proto, že si na něj obléknu svůj nový frak, který večeru jistě dodá eleganci a jenž je následkem mého účinkování ve StarDance,“ sliboval Hanuš – a své slovo bezesporu dodržel. Frak mu nejen slušel, ale podtrhl i hercův skvělý ostrovtip. Moderování Hanuš také pojal velmi osobně a sklidil za to příznivou odezvu. Nestyděl se dát do placu ani postřehy ze své herecké kariéry či ze života. Jak ale přiznal, jeho nápad to nebyl. „Zeptal jsem se manželky, co mám během večera vlastně říkat,“ smál se. 

Tím ovšem humor končil, jelikož ceny jako takové byly vážnou záležitostí. A také velkým překvapením! Nejlepší mužský výkon prý předvedl Jiří Schmitzer (70) v road movie Staříci, čímž porazil Aloise Švehlíka (80) ve filmu Na střeše, a kolegu ze Staříků Ladislava Mrvičku (80), který se kvůli zdravotním indispozicím, s nimiž už nějakou dobu bojuje, nedostavil. Trápí ho totiž Parkinsonova choroba a údajně se léčí i s depresemi, takže film Staříci byl podle jeho vlastních slov poslední. Cenou Thálie, kterou dostal v říjnu loňského roku, se rozloučil i s prkny, co znamenají svět.

Cenu za nejlepší dámský herecký výkon získala Tereza Ramba (30), která se v listopadu stala maminkou malého „Slunce“, co zazářila v komediálním dramatu Vlastníci. Za sebou nechala Jenovéfu Bokovou (27) ve filmu Karel, já a ty, i Elišku Křenovou (30) v česko-lotyšsko-nizozemském snímku Tiché doteky.

Křišťálovým kvádrem za nejlepší režii byla oceněna dvojice tvůrců Martin Dušek (41) a Ondřej Provazník (41), kteří stojí za filmem Staříci. Měli přitom velice silnou konkurenci, tedy černobílé drama Nabarvené ptáče Václava Marhoula i Vlastníky Jiřího Havelky (39). Ten si ovšem odnesl alespoň cenu za nejlepší scénář Vlastníků.

Nejlepším filmem za uplynulý rok byli opět vyhlášeni Staříci producenta Jiřího Konečného, a stejně jako v případě nejlepší režie, i tentokrát se mu podařilo zvítězit nad Vlastníky a Nabarveným ptáčetem. Původně favorizovaný snímek režiséra Marhoula, jenž má „na triku“ parodii Mazaný Filip a válečné drama Tobruk, tak obdržel během celého galavečera pouze jedinou cenu – za audiovizuální počin, tedy za kameru Vladimíra Smutného (77).

V žebříčku 10 nejlepších filmů porevoluční kinematografie podle kritiků vévodí Kolja Jana Svěráka (54), který za něj stylově obdržel smyčec odkazující na violoncello. Na to totiž hrál František Louka, hlavní hrdina snímku v podání režisérova otce Zdeňka Svěráka (83).

Fotogalerie
48 fotografií