Jiný by to vzdal a bál se jakékoli větší zátěže. Helena je ale z jiného těsta. Přestože si měla na jaře 2018 vyslechnout z úst lékařů tvrdou diagnózu a kvůli neurologickým problémům podstoupit v březnu téhož roku v českobudějovické nemocnici složitou operaci mozku, je znovu v pracovním zápřahu. Scénář Petra Zelenky (52) k filmu Modelář se učila 15 měsíců po pobytu na JIP. „Ano, Helena Dvořáková hraje sestru hlavního hrdiny v podání Kryštofa Hádka,“ potvrdila Blesku Martina Chvojková Reková z tiskového servisu k filmu.

Přísný casting

Helena strávila na place 30 natáčecích dnů! Červnové filmování přitom zjevně nebylo jednoduché. „Největším nepřítelem filmařů je tradičně čas a nestálost počasí. Ale nějak jsme to zvládli,“ naznačil režisér, který celovečerní film točil po pěti letech, a tak si jeho protagonisty pečlivě vybíral. Casting trval postupně více než dva roky a filmaři Modeláře nenatáčeli jen v Praze a Brně, ale i v česko-německém pohraničí. Několik dní strávili dokonce i v Tel Avivu.

Změna vzhledu

Sama herečka dosud o své diagnóze zatím neřekla ani slovo. „Daří se mi mnohem lépe,“ pronesla jen stručně pro Blesk koncem léta 2018. Nemoc se každopádně podepsala na tom, jak vypadá. Helena je stále velmi přitažlivá žena, ale má zásadně zkrácený účes. Vlasy už navíc nemá tak výrazně obarvené. Však uvidíte, její nový film jde do kin už 6. února.

Ve filmu Modelář hrají vedle Heleny třeba Kryštof Hádek, Jiří Mádl či hvězdy poslední StarDance Veronika Khek Kubařová a Miroslav Hanuš.

Se zdravím bojuje celá léta

Ode dna se Dvořáková odrážela už dvakrát. Onemocněla mononukleózou, trpěla chudokrevností a poruchou imunity. „V roce 2002 mi zjistili určité rodinné predispozice. Pak přišel celkový kolaps,“ přiznala Dvořáková, která proto musela začít dodržovat přísnou životosprávu a cvičit. Jenže o deset let později se jí svět zhroutil znovu! „Vše bouchlo najednou a musela jsem to znovu správně nastavit. Mé zdravotní potíže mají původ v otcově linii,“ přiznala Helena. A radila se nejen s lékaři, ale i s novodobým šamanem Janem Bílým (63), specialistou na odhalování dřívějších traumat.

VIDEO: Helena Dvořáková unesena!

Video
Video se připravuje ...

Helena Dvořáková unesena! archiv TV NOVA

Fotogalerie
15 fotografií