Ten, kdo si myslel, že Jolandu na poslední cestu může kdokoliv vyprovodit, se šeredně mýlil. Rodina najala grupu ochránců, aby se nikdo cizí nebo nepozvaný dovnitř obřadní síně nedostal.

„Jsme tady od toho, abychom ochránili váš život, aby nebyl narušený smuteční obřad. Je to na přání rodiny. Jde jen o vaši bezpečnost,“ sdělil médiím, která musela zůstat stát hned za vchodem na hřbitov, jeden z členů antikonfliktního týmu. Kromě těchto ochránců střežili okolí budovy, kde rozloučení probíhalo, další muži, převážně romského původu, v reflexních bundách s nápisem Asistent prevence kriminality.

Takže všechna média i štáby stály na příchodové cestě mezi stromy a měly jasně danou hranici, za kterou nemohly.

„Nejsou v dobré náladě, mají smutek, mohlo by se něco stát,“ vysvětlil s pokrčením ramen muž v reflexní vestě. A na dotaz, zda má na mysli, že by mohlo dojít ke zranění, odpovídá, že nemuselo, ale mohlo. Lepší proto bylo, když nikdo s fotoaparátem či kamerou dál nešel.

Podle oznámení na parte měl obřad začít ve 14 hodin. Ale už po 15 minutách ze zadního vchodu vycházeli muži s věnci a koši s květinami a nosili je k přistavenému autu, v němž už byla rakev s ostatky Jolandy. Zpovzdálí byl slyšet zvuk kapely, která před druhou hodinou vešla do smuteční síně. Od auta odešel kněz a síň opouštěli smuteční hosté. Auto s rakví pak zamířilo k rodinné hrobce, kde byly ostatky věštkyně také bezprostředně uloženy.

„Několikrát mi vykládala karty a z půlky mi zachránila život, byl to úžasný člověk, který si rozuměl s lidmi i se zvířaty,“ řekla Blesku jedna z účastnic pohřbu, které byl na romské poměry poměrně krátký. Od začátku obřadu po uložení do hrobu neuběhlo více než 45 minut.

Jolanda, vlastním jménem Věra Nemethová, zemřela v pátek 17. ledna, o jejím věku však panovaly nejasnosti. Podle stránky na Wikipedii se narodila 25. února 1951, což by znamenalo, že zemřela v nedožitých 69 letech, podobně rozšířená ovšem byla také informace, že by letos oslavila 70 let. Nicméně až parte nyní potvrdilo, že ve skutečnosti jí bylo 55 let.

Na začátku roku 2020 se jí zdravotně přitížilo, když dostala zápal plic. Antibiotika nezabrala a Jolanda byla převezena na plicní oddělení, kde ale zkolabovala a musela být 40 minut oživována. V důsledku neokysličování mozku kvůli embolii byla 10 dní v umělém spánku a následně jí selhalo srdce.

Věštkyně romského původu žila v severních Čechách. Kartářství se v její rodině dědilo z generace na generaci a Jolanda toto nadání objevila už v dětství v pěti letech. Věštila její matka, babička i její tety. Proslavila se díky svému specifickému vyjadřování v televizní show EZO.TV na TV Barrandov, kde vykládala telefonujícím z karet jejich osud.

Po tom se stala hvězdou sociálních sítí. Natočila také úspěšnou reklamu pro pivní značku Gambrinus, kde čte budoucnost z piva. Video s touto reklamou na YouTube vidělo k dubnu 2019 přes milion lidí, stalo se tak nejúspěšnějším videem v historii firmy. 

Fotogalerie
58 fotografií