Plán města i odborné firmy ošetřit krnovské školky ale narazil na odpor. Rodiče dokonce proti nanopostřiku sepsali petici. Na jedné straně stojí město a odborná firma, nachystaná s postřikem, na druhé straně rozezlení rodiče. Uprostřed toho všeho ředitelky školek. Konala se už i veřejná debata s odborníky.

Rodiče: Není to vyzkoušené

„Nesouhlasím spolu s drtivou většinou rodičů v naší školce s nanonástřikem,“ vyjádřila jasné stanovisko rodičů Anna Vaverová (33) ze spolku Slunečnice – sdružení rodičů a přátel při mateřské škole.

Novou technologii totiž má za nedostatečně vyzkoušenou. „Nepřejeme si, aby se testovala na dětech,“ dodala Vaverová.

Specializovaná firma: Je to bezpečné

Ostravská firma NanoZone, která měla postřik provést, chtěla rodiče uklidnit prohlášením o bezpečnosti. „Technologie TiZonic prošla potřebnými akreditovanými zkouškami, které ověřují její bezpečnost pro zdraví člověka, zvířat i pro životní prostředí,“ tvrdí jednatel Jaromír Hanačík.

Firma už ošetřila desítky školek v Ostravě, potravinářské podniky, sanitky, policejní auta a další. „Jednáme o dalších aplikacích,“ dodal Hanačík. Rodiče ale nepřesvědčil.

Experti: Raději ne…

Opatrní jsou ale i odborníci, poukazují hlavně na to, že všechny potřebné testy ještě nebyly provedeny a technologie je v podstatě v experimentální fázi.

„Zakázat postřik nemůžeme, ale zároveň ho ani nedoporučujeme. V tak citlivém prostředí, jako jsou školky, jsme pro princip předběžné opatrnosti,“ řekl za pražský Státní zdravotní ústav Bohumil Kotlík. Podobně se vyjádřil i Radim Mudra z Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Ředitelky: Většina proti

Ředitelky školek se měly rozhodnout, zda nanonástřik ve školkách chtějí nebo ne. „Šest z nich je proti, jedna pro, na stanovisko dvou se čeká,“ uvedla Dita Círová, mluvčí města Krnov.

Celou kauzou se hodlá podrobně zabývat i město na nejbližším zasedání zastupitelstva.

VIDEO: Za odolné bakterie si můžeme sami. Antibiotika mohou přestat úplně působit, varuje europoslanec Pavel Poc (ČSSD).