„O vině nemá soud žádných pochybností,“ uvedla předsedkyně trestního senátu Vlasta Langamerová. I když nebyly v trestním řízení zajištěny přímé důkazy, existuje podle ní množství nepřímých důkazů, které prokazují, že Rus muže zavraždil.

Ázerbájdžánský podnikatel zemřel v červnu 2017. Jeho zranění si všimli holešovičtí strážníci poté, co umírající muž odpoledne narazil svým mercedesem do odstaveného kamionu v Jateční ulici. Podle obžaloby předtím obchodníka v nedaleké ulici Na Maninách Rus napadl, zatímco Gruzínec hlídal okolí. Slepou část ulice si prý útočníci předem vytipovali jako vhodné místo k vraždě a s mužem si tam telefonicky domluvili obchodní schůzku.

Devětatřicetiletý otec dvou dětí údajně nestihl ani vystoupit z vozu, dvě z bodných ran ho zasáhly do srdce. Napadenému se ještě podařilo z místa činu odjet, brzy však ztratil vědomí a havaroval. Zdravotníci se ho déle než hodinu pokoušeli oživit, avšak neúspěšně.

Státní zástupkyně Margita Kralická uvedla, že již dvě hodiny po činu oba odsouzení seděli v autobuse mířícím do ukrajinského Lvova, jízdenky si koupili o několik dní dříve. Apchaidzeho později zadržela ukrajinská policie na základě evropského zatykače a v jeho telefonu údajně našla fotografii oběti. Po Rusovi je stále vyhlášeno pátrání, poslední informace o jeho pohybu jsou z loňského podzimu, kdy odcestoval z Ázerbájdžánu. Pokud by byl v budoucnu dopaden a předán do Česka, může požádat o nové projednání případu.

Osobní msta?

Kralická navrhovala, aby soud potrestal Rusa trestem v polovině trestní sazby, která činí 15 až 20 let vězení. Podle žalobkyně byla jeho vina prokázána nepřímými důkazy. Poukázala například na kamerové záznamy, které zachycují příchod obou mužů na místo činu i jejich následný útěk. Připustila, že se nepodařilo zjistit přesný motiv vraždy, je ale podle ní možné, že šlo o osobní mstu, podnikatel měl totiž poměr s manželkou kavkazského podnikatele.

Obhájkyně Věra Ptáčková žádala zproštění obžaloby, nebylo podle ní dostatečně prokázáno, že by byl Rus pachatelem. Zpochybnila i to, že by byl muž zavražděn kvůli nevěře - upozornila, že k té došlo zhruba rok před smrtí podnikatele.

K tomu, že za vraždou stála msta, se přiklonila i soudkyně. Připomněla, že všichni aktéři pochází z kavkazských oblastí, kde lidé k otázce msty přistupují „jinak“. Za časovou prodlevou podle soudkyně mohlo stát to, že pachatelé čekali na vhodnou příležitost.

Osobní mstu jako možný motiv v úterý zmínila i manželka zavražděného, kterou soud vyslechl jako svědkyni. Zločin podle ní ale mohl souviset i s mužovými obchodními aktivitami. Manželka náhradu újmy nežádala, děti podnikatele ale po obou obžalovaných chtěly 600 000 korun. Soud jim částku přiznal.

Fotogalerie
12 fotografií