„Máme tu celkem 21 heren a v nich dohromady 573 automatů. Jak hazard naši městskou část ničí, není potřeba opakovat. Opakovat je ale potřeba, že by se žádný politik neměl nechat zlákat ziskem z automatů. Jde o špinavé peníze zaplacené za zdevastované lidské životy,“ uvedl starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě). Hazard v Praze reguluje pražský magistrát pomocí vyhlášky, která začala platit v roce 2016. Praha 1 tak může pouze navrhnout magistrátu, aby vyhlášku změnil.

Pražská koalice na magistrátu podle svého programového prohlášení nechce nulovou toleranci hazardu a podporuje zachování přísně regulovaných kasin.

Korupce na radnici

Na dnešní radě se řešilo také odvolání dvou členů ODS Jaroslavy Janderové a Richarda Bureše z poradních komisí. „Mám důkazy, že pan Bureš i paní Janderová věděli přímo od zdroje o korupčním jednání týkajícím se stavebního úřadu Prahy 1 – a nejenže tuto informaci nepředali na příslušná místa, nýbrž ještě oznamovatelku od ohlášení korupce zrazovali a nabízeli jí, že věc vyřeší nějak jinak,“ uvedl Čižinský. Odvolání dnes radní nicméně odložili.

Současná rada Prahy 1 možná brzy skončí. Dosud radnici ovládala koalice Prahy 1 Sobě, Pirátů a My, co tady žijeme (STAN, KDU-ČSL a Iniciativa občanů). V prosinci nicméně posledně zmíněný subjekt koaliční smlouvu vypověděl, odůvodnil to názorovými neshodami a špatným fungováním úřadu pod vedením starosty Čižinského. Na úterý 14. ledna je naplánováno mimořádné zastupitelstvo, na kterém se očekává odvolání starosty a výměna koalice.