Měla to být vydařená oslava narozenin, na kterou se sjeli mladí z okolí. Začínala v sobotu odpoledne. Podle svědků ale došla oslavenci kolem páté hodiny ráno trpělivost a bujarou party ukončil. „V domě bylo rušno, jednu dobu tam dokonce někdo odpaloval rachejtle, byly vidět záblesky,“ popsal pro Blesk.cz jeden ze sousedů.

Osudná hádka

Dvojice mladíků pak zamířila k autobusové zastávce. Oba pocházeli z blízkých vesnic. Cestou se měli pohádat a kluk měl vytáhnout na staršího kamaráda zbraň a zastřelit ho! K zemi padl mrtvý Matěj (†22). Jeden ze sousedů z dalšího domu nedaleko vstával na ranní směnu. „Údajně kolem tři čtvrtě na šest slyšel dva výstřely,“ popsal starší muž z domu u zastávky.

Pak nejspíše první lidé, kteří šli do práce, zavolali záchranku a policii. „Lékař nalezl muže bez známek života, ani přes okamžitě zahájenou resuscitaci se ho nepodařilo oživit,“ popsal mluvčí záchranářů Lukáš Humpl a vysvětlil, proč na místě mohla být jen malá skvrna krve. „U některých střelných zranění může zůstat kulka v těle, krvácení směřuje do tělní dutiny nebo zraněného orgánu.“

Hodil zbraň na střechu?

„Kriminalisté obvinili mladistvého ze spáchání provinění těžké ublížení na zdraví. Ve vyšetřování dále pokračují,“ řekla policejní mluvčí Soňa Štětínská. „S ohledem na okolnosti, ale především na věk pachatele, nelze k případu poskytnout konkrétnější informace.“ Protože mu ještě není 18 let, je ohrožen poloviční sazbou, tedy maximálně osmi lety vězení.

Podle svědků byli kriminalisté na místě až do nedělních odpoledních hodin. „Viděl jsem jednoho z nich, jak leze i na střechu zastávky. Našel nějaký předmět, který dal do sáčku a zase slezl dolů,“ řekl jeden z obyvatel. „Pak už jen přijel pohřebák a odvezl tělo.“

Oslavence a příbuzného oběti se v jeho domě nepodařilo redakci Blesk.cz zastihnout. „Není doma a my víme jen to, co se píše v novinách,“ popsal muž, který bydlí v hlavní části domu s přístavbou. Podle lidí, kteří komentovali tragédii na sociálních sítích, mohou hrát v tragédii svou roli drogy. „Oni se spolu bavili už tak dva roky, ale (obviněný mladík – pozn. red.) dost tak fetoval... chudák Mates,“ napsal jeden ze známých obou mladíků.

Mladík (17) zastřelil v Těrlicku kamaráda: Vražda kvůli drogám?
Autor: Tomáš Ptáčník