Podnik v Ostravě-Pustkovci vznikl v roce 1769 jako občerstvovací stanice formanů. „Hospodu koupil můj pradědeček Johann v roce 1881 za šest tisíc zlatých. Fungovala nonstop. Tehdy zde přepřahali koně formani. O pradědečkovu pálenku si mohli říct třeba ve čtyři ráno,“ říká současný majitel Jaroslav Křibek (62), jehož rod tu stojí za pípou již 138 let!

Pivo kdysi pomáhal chladit rybník, který se nacházel nedaleko, vysekával se tu v zimě i led. Při dobrém uskladnění vystačil k chlazení piva na celou následující letní sezonu.

Zlaté časy

Hostinec U zlatého lva začal vzkvétat v 30. letech 20. století. „Díky prarodičům Adéle a Jaroslavovi. Hospodu rozšířili, stala se oblíbeným výletním místem. Přibylo venkovní posezení i kuželna, což byla tehdy rarita,“ popsal majitel.

Byly to zlaté časy. Podnik navštěvoval i významný akademický malíř Valentýn Držkovic, který svými malbami ozdobil velký sál v prvním patře, kde se konaly často honosné plesy. Vynikající portrétista často rád maloval hosty, například při hraní karet. Jeho věrným kumpánem v popíjení byl také básník Petr Bezruč.

Věnování od Bezruče

Básník tehdejšímu majiteli Jaroslavu Křibkovi, dědečkovi současného majitele Jaroslava, napsal vlastnoruční veršované věnování s textem:

Před tebum Svinov, Polom vzad,

nalevo v Puskovec vyhybka

na hučnici krčma jak hrad

putniče, tam staviš rad

na kelišek do pana Křibka

(hučnice = silnice – pozn. přímo na věnování Petr Bezruč)

Komunisté se nestarali

Rozmach hospody utnula druhá světová válka. Dům se ocitl v troskách. Vojáci Rudé armády ve zničeném objektu alespoň zařídili pro koně 15 stájí. V podstatě tak udrželi koňskou tradici, která vždy s hostincem souvisela.

Po odchodu rudoarmějců Křibkovi dům rychle obnovili, ale dlouho se z něj netěšili. Podnik jim sebrali komunisté.

„Otec ho směl provozovat, ale jinak nesměl nic. Musel zavřít kuchyni. Komunisti za celou dobu jednou vymalovali a vyměnili lino, na pohoštění stranických kapacit měli vytipované jiné hospody v Ostravě,“ řekl Jaroslav Křibek.

Vyhlášená svíčková

Když v roce 1989 získala rodina podnik zpět, opět dostal nový kabát. „Po odchodu táty do důchodu mám teď hospodu já, i když jsem vyučený zlatník. Bylo by pěkné, kdyby v rodinné tradici pokračoval syn Lukáš (36),“ přeje si Jaroslav Křibek.

Hostinec se po celou svou historii zaměřuje na tradiční českou kuchyni. Vyhlášená je zdejší svíčková. „Musím zaklepat, zatím se nám daří. Klasicky nejsilnější jsou víkendy. Některé hospody v pondělky zavřely, my to zatím naštěstí udělat nemuseli,“ uzavřel s úsměvem Jaroslav Křibek.

VIDEO: Ivo Dokoupil (53) o opravě staré rychty v Karlovicích na Bruntálsku.