Vařil s michelinskými kuchaři v Londýně i New Yorku, jako jediný Čech vařil pro šejky v nejluxusnějším hotelu na světě Burj Al Arab v Dubaji. Tentokrát však David Valíček připravil menu pro děti ze základní školy Ivana Sekaniny v Ostravě-Porubě.

„Bylo to zase něco úplně jiného, ale vše proběhlo hladce. Jídlo se nám podařilo. Je to chutné, jiné, čerstvé. Kuchařky byly skvělé a hlavně trpělivé,“ usmál se šéfkuchař.

Video
Video se připravuje ...

V Ostravě zkouší projekt Fajne bistro. Kuchařkám ve školní jídelně pomáhá vyhlášený šéfkuchař David Valíček. 

Moderně i ve školách

Spolupráci s ním navázalo město Ostrava, které chce změnit způsob stravování ve školních jídelnách, tak aby jídlo dětem chutnalo a zároveň se školy vešly do norem nutričních i cenových.

 „Chceme motivovat kuchařky našich škol, aby vařily nejen zdravě, ale i chutně a moderně. Proto projekt Fajne školní bistro,“ vysvětlila náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová.

Menu od šéfkuchaře

Úřady dohlíží na veškeré normy a nutriční hodnoty, i do těch se musel Valíček vejít. Co tedy připravil dobrého?

Školáci dostali k ochutnání čtyři jídla: vepřové trhané maso s pečeným bramborem a restovaným zelím s cibulkou, dále domácí cheeseburger s hranolky, bermudský rybí karbanátek s cibulovou marmeládou a luštěninový salát.

Frčel cheeseburger i ryba

Děti si spokojeně pomlaskávaly, v hodnocení jídel se pak objevovaly skoro samé jedničky. Co jim „šmakovalo“ nejvíce?

„Domácí cheeseburger a hranolky, to byla samozřejmě pecka, ale hodně chválily i rybí karbanátek,“ řekla vedoucí kuchyně Renata Waisrová.

„Luštěninový salát měl ohlas asi nejmenší, ale upřímně se ani nedivím, z domovů na podobné jídlo nejsou děti zvyklé,“ dodala.

Sestaví školní kuchařku

Davida Valíčka čekají ještě dvě zastávky na ostravských školách, s městem se už domlouvá, že se pokusí vymyslet další nové recepty a školám je nabídnout.

Cílem projektu je sestavit kuchařku, která by se mohla stát jakýmsi průvodcem ideálního stravování ve školních jídelnách. Čím více škol se jí pak bude inspirovat, tím lépe,“ uzavřela náměstkyně Andrea Hoffmannová.