„Ve čtyřech sondách jsme narazili na základy dřívější zástavby z 20. století, ale objevili jsme i úlomky kuchyňské keramiky ze 14. až 16. století,“ řekl archeolog Národního památkového ústavu Marek Kiecoň.

Kuchaři házeli kosti na hnojiště

Archeologové nalezli i zvířecí kosti. „V té době to byl běžný domovní odpad. Vše, co bylo kuchařsky upraveno a konzumováno, se potom objevuje ve výplních odpadních jímek nebo na hnojištích,“ dodal Kiecoň.

Zvěřina a domácí zvířata byly už ve středověku běžnou součástí jídelníčku v měšťanských rodinách. Podle historických pramenů se hlavní jídlo kolem 15. století skládalo ze tří chodů, krajíce chleba, misky polévky či kaše a pak kus masa nebo sýr. Stoly měšťanských domácností byly o něco bohatší.

Město zmírnilo podmínky prodeje

Město Nový Jičín teď už může zkusit opět pozemek v ulici Dolní Brána o výměře 2 358 metrů čtverečních za téměř čtyři miliony korun bez DPH prodat. Předchozí tři pokusy ztroskotaly na nezájmu developerů.

Oproti původnímu záměru jsme ve prospěch investora prodloužili lhůtu pro zahájení stavby a termín kolaudace. Také bude možné až 35 procent plochy nebytových prostor využít na vybudování příslušenství bytů. Třeba kočárkárny, kolárny a sklepů, což původní podmínky neumožňovaly a celé první podlaží rezervovaly pro komerční využití,“ popsal novojičínský místostarosta Václav Dobrozemský.

VIDEO: Unikátní nález hrobu ze starší doby bronzové u Vyškova.