Libeňský most se kompletně uzavřel pro veškerou dopravu s výjimkou pěších v lednu 2018 poté, co vyšlo najevo, že je v havarijním stavu. Ten trvá doteď, došlo ale k zajištění dopravní stavby, díky které se později provoz na most vrátil. S rozsáhlou rekonstrukcí mostu se zřejmě začne až roku 2022, do té doby bude probíhat výběr zhotovitele a vzniknou další přípravné práce.

Právě skutečnost, že Libeňský most má být v provozu za havarijního stavu ještě několik dalších let, se nelíbí vedení Prahy 8. „Osobně mne znepokojuje, že most v havarijním stavu má sloužit beze změny i další dlouhá léta. Proto městská část požaduje záruky a ujištění, že tento provoz je a bude bezpečný a našim občanům nehrozí nebezpečí,“ uvedl mimo jiné starosta Prahy 8 Ondřej Gros ve vyjádření, které bylo zasláno i náměstkovi primátora pro dopravu Adamu Scheinherrovi.

Náměstek Blesku sdělil, že v současnosti probíhají tržní konzultace, na základě kterých dojde k výběru špičkového dodavatele prací. „Do té doby se samozřejmě nikdo nemusí bát o bezpečnost Libeňáku, máme o něm nyní díky expertním posudkům podrobné znalosti. Most je navíc neustále sledovaný a měření průběžně vyhodnocujeme. Máme díky měřením přehled o bezpečnosti a zároveň také cenná data pro připravovaný projekt,“ uvedl Adam Scheinherr.

Dopravní kolaps během rekonstrukce?

Vedení Prahy 8 vidí problém také v tom, že v případě několikaletého uzavření Libeňského mostu po zahájení rekonstrukce by nemusela vzniknout náhradní dopravní varianta. „Požadujeme maximální urychlení přípravy stavby nového Rohanského mostu tak, aby mohlo dojít k jeho výstavbě a zprovoznění ještě před zahájením plánované rekonstrukce Libeňského mostu,“ dodal starosta Ondřej Gros.

Náměstek primátora Adam Scheinherr v reakci uvedl, že se kolem mostu začíná objevovat celá řada dezinformací. „O Libeňáku krouží mnohé nesmysly, ale to jen proto, že se konečně něco děje. Chystá se rekonstrukce levnější než stavba nového mostu, máme náhradní řešení pro MHD a pěší, řešíme nejlepší variantu objízdné trasy pro auta,“ popsal náměstek.

Během nadcházejícího víkendu se na Libeňském mostě mají vyměnit lampy. Do konce tohoto roku se ještě chystá údržba včetně lokálního broušení kolejí, navaření kolejových konstrukcí a vylepšení izolace. „Vyčistíme zábradlí a odstraníme zbytečná ocelová zábradlí a ošetříme zeleň, keře a stromy v okolí. Výsledky téhle práce pak použijeme i na nově zrekonstruovaném mostě,“ dodal Adam Scheinherr.

Fotogalerie
9 fotografií