Vybraný ředitel bude zvolen na pět let. Uchazeči musejí mít vysokoškolské vzdělání a být bezúhonní, což musí doložit výpisem z rejstříku trestů. Rovněž musí doložit své profesní zkušenosti, hovořit anglicky a vlastnit řidičský průkaz. Výběrové komisi musí představit svou vizi fungování muzea. Do funkce nastoupí v den, kdy bude instituce zapsána do rejstříku vedeného městským soudem.

Ústav má fungovat na principu muzea, které bude vytvářet sbírky a bude také pořádat výstavy, vzdělávací akce, zaznamenávat vzpomínky pamětníků nebo pořádat školení, konference a workshopy. Bude spolupracovat s domácími i zahraničními odborníky a institucemi.

„Ideu muzea již nyní podporují více než tři desítky uznávaných nevládních organizací. Bez pochopení podstaty autoritářských způsobů vládnutí, ovládání a kontroly společnosti nebudeme schopni rozpoznat hrozby, kterým v současnosti čelíme,“ uvedla radní Hana Kordová Marvanová (STAN).

Kde muzeum přesně bude, zatím není jasné. Pražská koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) o jeho umístění diskutuje od loňských voleb. Při povolebních koaličních jednáních prosazovala Praha Sobě vznik muzea v bývalém Borůvkově sanatoriu v Legerově ulici, kde zemřeli Jan Palach a páter Josef Toufar. Spojené síly jej zase chtěly v podzemí bývalého Stalinova pomníku. Z druhé varianty už sešlo.