Velkou výhodou sušičky na potraviny je důkladné a rychlé prosušení. Tento praktický pomocník se totiž skládá  z několika plátů, na které houby  jednoduše vyskládáte. Ventilátor potom rovnoměrně rozhání ohřátý vzduch do prostoru a zbaví houby téměř veškeré vlhkosti,  která by jinak mohla vést až ke vzniku plísní. Sušení v běžné domácí sušičce  je navíc ekonomičtější, než sušení v troubě, která obvykle spotřebuje  více energie. Přívětivá je i cena sušiček na potraviny, která se pohybuje v průměru kolem jednoho tisíce korun.

V sušičce se samozřejmě dá sušit i ovoce.

Sušení hub v sušičce: Správný postup v 5 krocích

Pro sušení se hodí především hřibovité druhy hub.  Naopak nedoporučují se lišky, choroše, mochomůrky růžovky, pýchavky a václavky. Zapomeňte i na obyčejné babky, které hodně drží vodu, bývají červivé a navíc jsou náchylné  k napadení parazitem známým jako nedohub. Houby, které se chystáte usušit, by každopádně měly být pevné a zdravé, určitě ne příliš mokré nebo plesnivé. Jak na to?

1. Houby očistěte

Ještě předtím než se pustíte do samotného sušení hub, musíte houby správně nachystat. Postup je stejný, ať už budete houby sušit jakýmkoliv způsobem. Houby očistíme nasucho nožem, vykrojíme vadné či červivé části a můžeme je ještě otřít suchým hadříkem.

2. Nakrájejte je

Takto očištěné houby už stačí jen nakrájet. Ideální jsou stejně velké plátky o tloušťce cca 3-5 mm. Díky tomu budou houby schnout rovnoměrně. Vyskládejte je na jednotlivá sušící patra tak, aby se nepřekrývaly.

3. Nastavte čas a teplotu sušení

Síta narovnejte na základnu sušičky a nastavte čas a teplotu. Doporučuje se většinou sušit při 40 stupních, doba sušení bude asi tak 6-8 hodin. Velkou výhodou sušičky potravin je, že houby nemusíte každou chvíli kontrolovat a otáčet. Poté, co jste nastavili teplotu a přibližný čas sušení, udělá sušička už  vše  za vás.

4. Ujistěte se, že jsou houby dobře usušené

Že jsou houby důkladně vysušené poznáte tak, že hezky chrastí a snadno se lámou. Správně usušené houby si zachovají většinu chuťových kvalit a taky příznačnou, krásnou vůni, pro kterou mohou sloužit i jako koření do polévek, gulášů, omáček apod.

5. Správně je uskladněte

Usušené houby nechte vychladnout a až po té je naplňte do uzavíratelných sklenic. Houby skladujte na suchém, dobře větraném místě. Takto uskladněné sušené houby vám vydrží až tři roky.

Sháníte sušičku potravin za nejlepší cenu? Najdete ji na našem Bazaru Blesk.