Když před deseti lety zemřel legendární zpěvák Waldemar Matuška na zápal plic a následné selhání srdce, přišlo se s ním 18. června na pražský Žofín rozloučit 12 tisíc lidí. Mezi nimi i jeho velký přítel Karel Gott. „Jsem hrdý na to, jak jsme si rozdělili publikum na matuškovce a gottovce a cítil jsem mezi námi úctu. Waldo, kdybys neměl takový úspěch, možná ani já bych nebyl tak úspěšný,“ pronesl Zlatý hlas z Prahy svou smuteční řeč a na poslední cestu svému příteli zazpíval píseň „Když jsi bejval tenkrát kluk“, při níž se neubránil slzám.

V pátek 11. října se na tomtéž místě veřejnost rozloučí s ním. Uctít památku bude moci v paláci Žofín na Slovanském ostrově v centru Prahy od 8:00 do 22:00. „V souladu s vůlí mého manžela a po předchozím jednání s Arcibiskupstvím pražským se bude konat zádušní mše a bude ji sloužit kardinál Dominik Duka, arcibiskup pražský. Tato se uskuteční pro pozvané hosty v sobotu 12. 10. od 11:00 hodin v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě,“ uvedla na oficiálním webu vdova Ivana Gottová. Na ten den bude vyhlášen státní smutek. 

Bezpečnostní opatření

Je pravděpodobné, že se s 42násobným zlatým slavíkem přijdou v pátek rozloučit desetitisíce lidí. Magistrát ve spolupráci s bezpečnostními složkami nyní koordinuje nezbytná opatření.  „V tuto chvíli zjišťujeme informace a koordinujeme případná omezení s Policií ČR, Prahou 1, Městskou policií hl. m. Prahy a dalšími složkami, například i dopravním podnikem, tak, aby co nejméně zasáhla do dopravy v hlavním městě. Ke konkrétním opatřením se však nyní vyjádřit nemohu, známy budou až v průběhu příštího týdne,“ uvedl na dotaz Blesk.cz mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník. 

Omezení čeká tramvajovou linku číslo 17, která po nábřeží kolem Žofína jezdí, a to v úseku od Myslíkovy po Národní divadlo. „Linka 17 bude obousměrně odkloněna přes zastávky Myslíkova – Národní třída – Národní divadlo (v Národní ul.). Opatření bude v platnosti po celý pátek, tzn. od cca 4:30 do cca 0:30 hod, a bude zveřejněno jako standardní tramvajová výluka,“ řekla Blesk.cz mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Video
Video se připravuje ...

Karel Gott - Trezor youtube.com/České hity

Bezpečnostní opatření navíc budou v pátek provázet i další akce, které se v Praze v pátek konají. „Opatření obou policií (státní i městské, pozn. red.) v Praze budou posílena ve stejné době i k Signal festivalu a přítomnosti fotbalových fanoušků ze zahraničí,“ dodal náměstek primátora pro bezpečnost a infrastrukturu Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu). Právě na páteční večer, kdy pro Karla Gotta budou v Praze plakat tisíce lidí, připadlo i kvalifikační utkání na mistrovství Evropy ve fotbale, které na stadionu v Edenu od 21:00 sehraje Česko proti Anglii.

Video
Video se připravuje ...

Karel Gott (†80): První slova Ivany, smutek blízkých, státní pohřeb… Bára Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
32 fotografií