Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Jsem tady rád,“ říkával Karel Gott (†80) o milované Praze. Která místa rád navštěvoval?

/
  • Praha bylo osudové město Karla Gotta. Ačkoliv se narodil v Plzni, prakticky celý život prožil v hlavním městě, kde měl také řadu oblíbených míst.
    4. října 2019 ● 05:00

    O úterním dopoledni bychom těžko hledali někoho, koho se nedotkla náhlá zpráva o úmrtí národem zbožňovaného Karla Gotta (†80). »Sinatra Východu, božský Kája, Král českého popu, Zlatý slavík, Mistr«, takto býval a je titulovaný. Také je však známý zejména v zahraničí i jako »Zlatý hlas z Prahy«. Která pražská místa jsou s umělcem, kterého zbožňovaly generace posluchačů, spjatá?

  • 1.

    První pražské rozkoukávání

    Karel Gott pocházel z Plzně, kde se 14. července 1939 narodil. Plzeň mu ale pro růst nebyla souzená, jeho tatínek dostal v Praze lukrativní zaměstnání, a tak nastalo relativně brzké stěhování do pražských Kobylis do Okrouhlické ulice. Dnes byste ji ovšem na mapě nenašli, nese název Ke Stírce, kde „první pražská vilka“ Mistra stojí dodnes.

    „Vzpomínám si moc dobře, jak se mladý Kája plížil k ránu domů z kavárny Vltava, kde zpíval. Nechtěl, aby ho nachytal tatínek,” zavzpomínal pro Blesk Mirek Doležal (90), který v ulici Ke Stírce stále bydlí, na rok 1958, kdy Gottovi bylo 19 let. Už v té době se u něho projevoval nevšední pěvecký talent, díky kterému záhy pověsil dráhu elektrikáře na hřebík a zpěvu se začal věnovat naplno.

    Do této vily v pražských Kobylisích se Karel Gott jako malý se svými rodiči nastěhoval.
    Autor: David Malík

  • 2.

    Na počátku hvězdné cesty

    Počátky Mistrovy hvězdné dráhy jsou neodmyslitelně spjaté s bývalou kavárnou Vltava, která dnes už bohužel neexistuje. Podnik dlouhá léta stával u Štefánikova mostu. „Pamatuji, když jsem zde do noci zpíval a ráno odjížděl tramvají do ČKD v pražských Vysočanech,“ zavzpomínal Gott při příležitosti oslav jeho 70. narozenin pro ČTK.

    Není se čemu divit, že právě tyto prostory si zvolil pro křest kompilačního trojalba, které „božský Kája“ vydal při příležitosti svých 70. narozenin. Mimochodem, právě ve Vltavě se Gott dal dohromady s tehdy půvabnou herečkou Evelynou Steimarovou (74). Noci prý trávili u Gottových rodičů. „To se rozumí, že z toho žádnou velkou radost neměli. Večer jsme se tam vplížili a ráno odplížili. Žádné rodinné snídaně,“ uvedla Steimarová pro Aha!

    V semaforském klipu Na louce zpívaj drozdi.
    Autor: Stanislav Tereba, ČTK, Profimedia.cz, ara

  • 3.

    Nezapomenutelná láska z kavárny

    Karel Gott byl kromě zpěvu známý také jako velký milovník žen. Nejedna podlehla jeho okouzlujícímu šarmu. Vůbec poprvé k tomu přispěly jeho návštěvy v taneční kavárně Alfa u Václavského náměstí, kde se seznámil s barovou zpěvačkou Olgou Svobodovou. Scházeli se spolu rok. „V naší době si bez legrace naivně myslel skoro každý, že si vezme tu první a zůstane s ní celý život,“ vzpomínal Gott. „Teprve když později přišla třetí, čtvrtá… pochopil jsem! Každá je úplně jiná. A to je na tom to krásné a vzrušující.“
    1965: Skok před Rudolfinem. Slavná fotka Stanislava Tereby.
    Autor: Stanislav Tereba, ČTK, Profimedia.cz, ara

  • 4.

    Když Mistra honila mlsná

    I slovutný bard si tu a tam zašel do některého z vyhlášených pražských podniků. Jeden nebo dva mu nestačily. Zatímco kavárny Vltava či Alfa vzaly časem za své, vyhledat musel Karel Gott nové. Hledal, hledal, a našel jich několik. Dlouholetý Gottův tajemník Jan Adam se například pro Blesk svěřil, že když měl Mistr chutě, jelo se třeba do řecké restaurace Olympos na Žižkově.

    A když si naopak chtěl popít s přáteli, kousek od jeho vily Nad Bertramkou v ulici U Blaženky se nacházela svého času vyhlášená restaurace, která řadu jeho návštěv také pamatovala. A málokdo si dnes možná pamatuje, že ve Spálené ulici nechal mnoha slavíky ověnčený pěvec otevřít Gott Gallery Restaurant, který fungoval dva roky.

    Takto vypadala restaurace, kterou nechal Karel Gott zařídit v centru Prahy ve Spálené ulici. Její provoz však neměl dlouhého trvání.
    Autor: Martin Mithofer

  • 5.

    Kam vodil své návštěvy?

    Praha je na malebná zákoutí bohatá a také Gott měl mnoho známých u nás i v cizině. Když za ním zavítali, rád je po Praze prováděl. Kam nejradši? Podle Jana Adama to bylo do terasovité barokní Vrtbovské zahrady na Malé Straně. Ze střechy malostranského hotelu Aria zase svým známým ukazoval krásy hlavního města z trochu netradičního pohledu.

    Oblíbená byla Mistrem také Vltava. Adam se svěřil, že návštěvy třeba vedl do jejího povodí v centru, a spíše než na Karlův most je vodil tam, kde byl naopak na most nejkrásnější výhled. Třeba taková Novotného lávka. A který hotel svým blízkým doporučoval? Jednoznačně Ambassador, kde také Gott slavil několik výjimečných událostí. Například své 70. narozeniny. Gott také rád trávil čas v klubu Solidní nejistota, kde měl před 14 lety dokonce výstavu svých obrazů.

    Chtěl-li Mistr ukázat půvaby stověžaté Prahy svým známým, nezřídka je brával třeba do Vrtbovské zahrady na Malé Straně. (Ilustrační foto)
    Autor: Blesk - Michal Protivanský

  • 6.

    Když se zvonilo klíči, Mistr nechyběl

    Mistr si považoval starobylou nádheru a malebnost historického pražského centra. Těžko říct, zda někdy tušil, že se sám nesmazatelně zapíše do jeho historie. Bylo tomu při revolučních událostech v listopadu 1989, kdy tehdy z balkonu nakladatelství Melantrich zapěl s Karlem Krylem (†49) národní hymnu. „Na tom Václaváku bylo tehdy odhadem asi tak tři sta tisíc lidí, kteří zpívali s námi. A pak, jak to bývá, ho nějací přátelé nahlodali a řekli: „S tím Gottem bys neměl vystupovat. Drž si ten svůj protestní, rivalskej postoj! Ty si s ním nezadávej!“ vzpomínal Gott pro Seznam.cz s tím, že Kryl měl pak tohoto vystoupení na základě těchto řečí litovat.

    Mimochodem, opět právě na Václavském náměstí v pasáži Alfa fungovalo v 60. letech divadlo Semafor Jiřího Suchého (88) a Jiřího Šlitra (†45). A jeho součástí byl jeden čas i Karel Gott, pro kterého populární písničkářská dvojice složila píseň Oči má sněhem zaváté. „V těch temných dobách, které jsou mu teď často vytýkány, se ke mně několikrát zachoval ohromně,“ řekl Suchý Blesku o Gottovi.

    Václavské náměstí zažilo události! Třeba i Karla Gotta s Karlem Krylem, kterak bok po boku zpívali národní hymnu. (Ilustrační foto)
    Autor: Daniel Vitouš

  • 7.

    Domov, sladký domov

    Výčet pražských míst by nebyl úplný bez proslulé vily na Bertramce, kam se Gott přestěhoval v 70. letech ze Strašnic. Jedná se o lukrativní historickou vilu, která se stala jeho vytouženým domovem. Kdo jednou vstoupil jejími dveřmi dovnitř, ten si s sebou při odchodu odnesl neuvěřitelné dojmy z interiérů, které měl Mistr velkolepě zařízené.

    Od perských koberců po vykládaný nábytek, dřevěné stropy, kamenný krb či místnost s jeho nejvýznamnějšími oceněními. „Jsem tady rád, když se vracím z dlouhých cest, tak se domů k nám vždycky moc těším. Není to fráze. Je odtud všude blízko a přitom klid, člověk zapomene, že je v Praze,” pochvaloval si Mistr vilku s neokoukatelným výhledem na metropoli, kde v rodinném kruhu v pondělí před půlnocí 1. října 2019 vydechl naposledy.617823:full:true:true

    Fotogalerie
    35 fotografií

Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy