Dva dny plné akce

Kromě záchrany autobusu se mohou návštěvníci těšit na práci jízdní jednotky na koních, ukázky zásahů při haváriích, likvidaci nebezpečných látek nebo výcvik policejních psů.  Chybět nebudou ani ukázky práce zvláštní jednotky Dopravního podniku hl. m. Prahy, která se specializuje na zásahy při nehodách.

Autor: Výstaviště Praha

V sobotu, která je hlavním dnem akce, se pak v poledne na Výstaviště sjede téměř stovka záchranářských vozů. K vidění bude nejmodernější technika hasičů, zdravotníků nebo armády ČR, představí se ale i historická vozidla. Návštěvníci budou mít možnost se se stroji seznámit zvenku i zevnitř.

Autor: Výstaviště Praha

„Dny IZS jsou jednou z nejoblíbenějších akcí, které jako Výstaviště pořádáme. Program jsme sestavili tak, aby si našli to své všichni bez rozdílu věku. Ať už se zajímají spíše o ukázky techniky a zásahů jednotlivých složek, nebo se chtějí přiučit první pomoci, sebeobraně nebo třeba požární prevenci. Právě pro velký zájem veřejnosti jsme se letos rozhodli prodloužit akci na dva dny,“ přibližuje Den IZS Tomáš Hübl, předseda představenstva Výstaviště Praha.

V letošním roce se návštěvníci mohou navíc těšit na pomyslnou třešničku – ostrý zásah na tramvajové smyčce Výstaviště Holešovice, kdy bude kvůli vyproštění člověka třeba zdvihnout čelo vozu 8544. Zásah začne v sobotu od 19:00 hodin.

Ukázky záchranných akcí a soutěže

Nově se v rámci DNŮ IZS představí soutěž ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel  - XXV. ročník Memoriálu JUDr. Františka Kohouta. Soupeřit budou týmy profesionálních hasičů z celé ČR a diváci se stanou přímými svědky celé akce. Scénáře vychází ze skutečných událostí a hodnotí je zkušení rozhodčí. Soutěž začne v sobotu 14. září v 9:00 hodin a slavnostního vyhlášení vítězů se diváci dočkají kolem 16:00 hodiny.

Přímo na místě budou připraveny také nejrůznější soutěže – vyzkoušet si můžete například běh s požární hadicí. Děti se mohou utkat v nejrůznějších disciplínách na několika stanovištích. Za splnění úkolů dostanou razítka do „Pasu malého záchranáře“, který pro ně bude připraven, a za odměnu si pak odnesou drobné ceny. Na závěr proběhne i losování o dárkové balíčky.

Kromě akčních ukázek se mohou návštěvníci naučit základy sebeobrany, zopakovat si první pomoc nebo základy požární prevence.

Autor: Výstaviště Praha

Týden hrdinů pro žáky škol

Celý předcházející týden bude paralelně probíhat bezpečnostní akce „Týden hrdinů“ pro děti ze základních a středních škol. Programy jsou přizpůsobeny dětem z prvního a druhého stupně základní školy. Zopakují si základy bezpečného chování v silničním provozu a vyzkouší si jednání v krizové situaci. Starší žáci se seznámí s polygonem, ale budou se věnovat také e-mobilitě, prevenci kyberkriminality nebo protidrogové průpravě. Všechny děti si také vyzkouší základy první pomoci.

Pro studenty středních škol je v pátek připraven program „Nehodou to začíná“. Studenti se stanou přímými svědky simulované dopravní nehody a dostanou možnost přímo sledovat záchranáře v akci. Uslyší i celou jejich komunikaci a dozví se, jak se v krizové situaci zachovat, i jak sami mohou záchranářům aktivně pomoci.

Akce se koná pod záštitou ministra vnitra Jana Hamáčka, ministra obrany Mgr. Lubomíra Metnara, primátora hl. m. Prahy MUDr. Zdeňka Hřiba, starosty Městské části Praha 7 Mgr. Jana Čižínského a Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu.

Přijďte 13. a 14. září na Výstaviště Praha – pobavíte se a dozvíte se spoustu informací, které mohou zachránit život vám nebo vašim blízkým.

Více informací o akci najdete na vystavistepraha.eu