Na první pohled se přitom může zdát, že se o dům či byt zájemci budou přetahovat. Kde může být chyba, když se nedaří nemovitost prodat?

Podnikatelské baroko

Raná 90. léta s sebou přinesla fenomén tzv. podnikatelského baroka. Domy z tohoto období, ležící často v satelitních oblastech větších měst, patří mezi ty nemovitosti, které zůstávají v nabídce realitních serverů delší dobu. Důvodem je především typické architektonické pojetí plné kýčovitosti, přezdobenosti a velkorysé řešení objektů, které ovšem jde ruku v ruce s nehospodárností. Domy, které byly stavěny přesně podle vkusu tehdejších majitelů, v dnešní době hledají kupce poměrně těžko.

Pomůže přímý prodej?

Problémem bývá i vysoká cena za nemovitost. „Domy bývají postavené z kvalitních materiálů a technologicky správně, ovšem jejich estetická hodnota je neradi z ceny slevují, zvlášť v případě, do ní promítá i provize prodávající realitní kanceláři. Nemovitosti pak často končí v přímém prodeji, kde majitelé mají větší šanci domluvit se se zájemcem na cenových podmínkách nebo na možnostech předprodejních úprav,“ doplňuje realitní makléř Hendrik Meyerz.

Velké byty netáhnou

Vysoké ceny nemovitostí povzbudily poptávku především po bytech s menší a střední dispozicí. Větší byty se na celkovém objemu prodeje podílejí jen jednou pětinou a jejich majitelé je prodávají hůře. Průměrná cena za metr čtvereční se v druhém čtvrtletí tohoto roku u bytů vyšplhala na 58 449 Kč, v Praze však až na 85 176 Kč. Meziročně vzrostly ceny bytů téměř o 20 %, a proto hraje při rozhodování kupujících roli doslova každý metr.

Necitlivé rekonstrukce

Ne každá rekonstrukce je povedená, a navíc většinou odráží vkus majitele, který nemusí odpovídat preferencím kupujícího. Větší šanci uspět v prodeji pak mají spíše byty a domy před rekonstrukcí, kde si budoucí majitel může provést úpravy podle vlastních představ. „Velká poptávka je po starších bytech v cihlových domech ve stavu před rekonstrukcí, u kterých se cena za metr čtvereční může například Praze vyšplhat až na 100 000 korun podle lokality,“ dodává Meyer.

Preferování objektů v původním stavu platí i pro byty se starými jádry anebo rekreační objekty, u kterých může necitlivá rekonstrukce a šetření na materiálu zcela zničit charakter chalupy.

Nepopulární místo

Dalším faktorem hrajícím proti rychlému prodeji může být i nevhodná lokalita nemovitosti. Územní plány se v průběhu let mění a upravují a může se lehce stát, že z domu v klidné lokalitě se má za deset let stát bydlení vedle několikaproudé silnice. Problémem může být i změna charakteru lokality, rozšíření levnějšího typu bydlení v blízkém okolí nebo příliš hustá developerská výstavba.

VIDEO: Vítejte u Petra Nedvěda! Bývalý útočník ukázal svůj luxusní byt

Video
Video se připravuje ...

Vítejte u Petra Nedvěda! Bývalý útočník ukázal svůj luxusní byt iSport TV