Dny Integrovaného záchranného systému se letos konají popáté, a to v pátek a v sobotu 13. a 14. září na holešovickém Výstavišti. Hlavní program je připravený na sobotu. Novinkou letošního ročníku je soutěž ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel, ve které se utkají profesionální hasiči z celé republiky. Návštěvníci budou moct záchranné akce sledovat v sobotu od 09:00.

Policie návštěvníkům představí jízdní jednotku na koních nebo výcvik policejních psů. Ve spolupráci s hasiči pak bude předvedeno slaňování psovoda ze 40 metrů vysoké hasičské plošiny, uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. K vidění také bude až 80 strojů techniky všech složek, tedy od hasičů přes policii, Dopravní podnik hl. m. Prahy, záchranáře, a dokonce i armádu. Vstupné je po oba dny konání akce volné.

Vězeňská služba se akce zúčastní podruhé a podle předsedy představenstva společnosti Výstaviště Praha Tomáše Hübla si připravila ukázku přepadení vězeňské eskorty. Závěr sobotního programu bude od 19:00 patřit ukázce vyproštění člověka zpod tramvaje.

Prevence je důležitá

Letos počtvrté se před Dny IZS konají týdenní přednášky pro školáky. Záchranáři od pondělí do čtvrtka proškolí 2000 dětí z prvního a druhého stupně základních škol Prahy 7. Ukazují jim, jak reagovat při požáru, jak se správně chovat v dopravním provozu nebo jak si poradit s kyberšikanou. Středoškolákům bude patřit pátek, kdy se stanou svědky zinscenované dopravní nehody. Budou sledovat komunikaci záchranných složek a dozvědí se, jak mohou v takové situaci záchranářům pomoct.

Fotogalerie
17 fotografií