Hlavní tematická linka pro rok 2019 nebyla zvolena náhodou a váže se k výročí 30 let od sametové revoluce. Podle ředitele Signal Festivalu Martina Pošty však revoluci chtějí představit v širším a současném kontextu: „Dochází k digitální revoluci, k revoluci v průmyslu označované jako průmysl 4.0, k ekologickým revolucím a mnoha dalším,“ jmenuje způsoby, jak svá díla letos uchopí pozvaní umělci. V Praze se představí celkem 18 instalací od 9 českých a 9 zahraničních autorů.

Zahájení pak slibuje velkolepou podívanou pro tisíce lidí. Ve čtvrtek 10. října od 19 hodin rozehraje světelnou hru s hladinou Vltavy největší instalace v dějinách festivalu od Jakuba Peška: „Instalace se skládá ze čtyř laserů a řeky Vltavy. Je to hra, jak tyto dva elementy komunikují spolu,“ popisuje epochální show.

Videomapping

Oblíbený 3D videomapping letos zahalí Tyršův dům na Malé Straně, diváci se podle organizátorů mohou těšit na pěkný vizuál, který zpracuje příběh revoluce. Další videomapping bude k vidění na fasádě budovy základní školy na Lyčkově náměstí v Karlíně: „Chceme tímto videomappingem oslovit děti a vysvětlit jim sametovou revoluci. Vybrali jsme studio ILLO, protože jejich vizuální styl je velmi barevný a hravý,“ prozradil Matěj Vlašánek, vedoucí programu. V minulém roce se do světla ponořil kostel sv. Ludmily na náměstí Míru, letos to čeká kostel sv. Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí. 

Umělecké instalace

Po městě pak budou rozmístěné různé instalace a projekce. Podle Matěje Vlašánka bude stát za návštěvu Petřín, kde bude rozmístěno 10 trabantů, v nichž bude umístěný televizor Tesla. Z něj budou mluvit pamětníci, kteří budou připomínat přechod východních Němců do Západního Německa, při němž tu nechali až 4 tisíce trabantů. Další instalace budou v takzvané Galerijní zóně, do níž budou návštěvníci potřebovat Signal Pass, který stojí v předprodeji 200 korun. 

Do Galerijní zóny pak patří kupříkladu instalace Evy Jiřičné ve Vojanových sadech. „V této instalaci uvidíte, že máme zprávu o tom, že meziplanetární těleso přistane ve Vojanových sadech. Než ho lidé spatří, mohou se podívat do zrcadel, v nichž mohou zpytovat svědomí, jak je sametová revoluce ovlivnila nebo jakákoliv budoucí revoluce je ovlivní. A nakonec přistane meziplanetární těleso. To většinou přistane tam, kde je potřeba řešit problémy,“ tajemně popsala slavná architektka chystanou instalaci.

Takto vypadal videomapping v minulém roce:

Video
Video se připravuje ...

Sokolí let v Riegrových sadech v roce 2018 Eva Fornálová

Invalidovna zase padla do rukou česko-argentinskému umělci Fredericovi Diázovi, který s dalšími umělci přetvoří interiér Invalidovny v Karlíně. Podle něj bude kombinovat roboty a poslední technologie s historií vojenského lazaretu a historií rodu, který do jeho vzniku investoval veškeré své jmění.

Doprovodný program

Stejně jako v minulém roce, také letos se bude konat epochální představení v kostele U Salvátora. „Letos na projektu pracovali 4 umělci. Ve vnitřních prostorech bude simulováno počasí. Skrze mraky bude svítit slunce, které vystřídá silná bouřka. Projekci bude možné navštívit ve všechny festivalové dny po půl hodině. Místo je potřeba zarezervovat na konkrétní čas a lístek stojí 190 korun.

Ředitel Signal Festivalu Martin Pošta přibližuje, co diváky na sedmém ročníku čeká:

Video
Video se připravuje ...

Ředitel Signal Festivalu Martin Pošta popisuje, na co se mohou návštěvníci letos těšit. Jiří Marek

Organizátoři si pro děti od sedmi do dvanácti let připravili program „Signal Playground“, v jehož rámci mohou vidět dětské instalace, projekce, zúčastnit se procházek, a dokonce si vytvořit vlastní světelné dílo. Pro zájemce pak budou nachystané „Signal Walks“, kdy ve třech termínech budou moci nahlédnout do zázemí festivalu, jak projekce, instalace nebo videomapping funguje. V neposlední řadě je připravený „Transmit“, během něhož vystoupí odborníci a umělci v panelových diskuzích a rozhovorech. 

Fotogalerie
25 fotografií

Během Signalfestivalu dojde i k rozloučení s Karlem Gottem a fotbalovému zápasu Česko-Anglie