Letošní ročník přinesl řadu novinek. Jednou z nich je odvedení největší pozornosti z centra, které bylo každoročně doslova v obležení, do Karlína. Právě tam letos festival odstartoval site-specific instalací s názvem Future Ruins. Ta kombinuje digitální projekci na kostel sv. Cyrila a Metoděje s dvanácti světelnými sochami.

Signal festival roztahuje letos křídla a vydává se i novým směrem. Součástí je totiž hned několik instalací, které s hrou světel vůbec nepočítají. Tím ale rozhodně netratí na atraktivitě. „Tomu říkám krabicové umění. Zajímalo by mě, jak to tvůrce napadlo,“ hodnotil návštěvník Dominik instalaci neobvyklým názvem 216 prepared dc-motors, cotton balls, cardboard boxes 70x70x70cm, kterou objevíte v Karlíně v Hauch Gallery.

Krabice na krabici

Obrovské fronty, které známe z loňských ročníků, nechyběly před galerijními zónami ani teď. Pražanům však nevadí vystát si několik desítek minut. „Je to přece jen jednou za rok. A za jeden večer to přece všechno stihnout nemusíme,“ vysvětlovala Iveta, která čekala v dlouhém hadovi na instalaci Nebe na Zemi v Clam Gallasově paláci.

Kašlání v paláci

Některé ale zase jisté instalace překvapily. Například v Clam Gallasově paláci měli návštěvníci pocit, jakoby se octli ve vaně se spoustou bublin. Až na tu vanu, která tady nebyla. Zatímco se snažili Nebe na Zemi dotknout, postupně jeden po druhém začínal kašlat. „Tedy snad nám to nic neudělá,“ smála se v kašli jedna z návštěvnic.

Video
Video se připravuje ...

Sokolí let v Riegrových sadech Eva Fornálová

Největší show si pak užili návštěvníci na Žižkově. V Riegrových sadech se roztančila streeartová projekce obrovského sokola. Ovace návštěvníků tady byly největší. Pokud se sem chystáte, doporučujeme pevnou obuv a taky opatrnost, abyste si nezvrtli kotník.

Rada na závěr:

Jestliže míříte na Signal festival, doporučujeme se nejen teple obléct, ale vyjít s chladnou hlavou a nesnažit se za každou cenu někam procpat. Akorát byste měli po kouzelném zážitku. Rozplánujte si návštěvu raději do několika dní, abyste se na každém místě mohli zdržet déle než na pět minut.
Zároveň počítejte s tím, že na oficiálním webu signalfestival.cz neobjevíte mapku. Tu si musíte zakoupit na infostáncích za 30 korun.

Fotogalerie
42 fotografií