V Praze prozatím žádné čistě bio farmářské trhy nejsou. Jediné, které se v Praze objeví jsou ty pod taktovkou Lovíme.bio ve spolupráci se Zemědělským muzeem, které se však v metropoli pořádají pouze jednou ročně.
Andrea Hrabalová se svým týmem má však přehled a pár trhů, kde na bio ovoce a zeleninu narazíte, pro Blesk.cz vytipovala. „Co doporučit z hlediska prodeje biopotravin je obtížné. Je několik biofarem, které jezdí pravidelně na různé trhy např. na Náplavku (BioVavřinec) na Jiřák (Holovský) či Náš dvůr v Kobylisích (Uchované semínko). Nicméně obecněji asi lze doporučit spíše trhy pod Asociací FT, které mají alespoň nějaký rámec, co se tam může a nemůže objevit, byť bio není pravidlem nikde,“ prozradila Hrabalová pro Blesk.cz.
Dobrou zprávou ale dle ní je, že stále více biofarmářů pravidelně zaváží své produkty do Prahy, ať už do vybraných prodejen, nebo formou bedýnek KPZ nebo na farmářské trhy. „Například na Pankráci nakoupíte maso a mléčné výrobky v biokvalitě od několika biofarem (BioVavřinec a Kosař, Trhněný Újezd,... ). Stačí se jen rozhlédnout nebo zeptat,“ prozradila. Na stránkách Lovíme.bio objevíte i mapku biozemědělců i s informacemi, kde a jak lze jejich bioprodukty nakoupit. A na stránkách www.kpz.info zase zjistíte, jestli ve vašem okolí nefunguje nějaká KPZedka.
Pokud si kladete otázku, proč kupovat bio potraviny, Andrea nám obeznámila hned několik důvodů.
1. Část lidí kupuje biopotraviny, protože chce podporovat rozumné hospodaření. U potravin s bio logem máte jistotu, že svým nákupem podporujete zemědělce a výrobce, kteří nepoužívají chemické postřiky (pesticidy) ani umělá hnojiva, hospodářská zvířata chovají s ohledem na jejich přirozené potřeby, pečují o půdu a krajinu. Fungují tzv. udržitelně – bez negativních následků pro budoucí generace.
2. Mnoho Čechů kupuje potraviny v bio kvalitě kvůli zdraví. Z povahy jejich pěstování jsou „čistší“ - nezatěžují náš organizmus zbytečnými chemickými látkami, jsou „přirozenější“ - zpracování probíhá šetrně, bez chemických barviv, konzervantů, zvýrazňovačů chuti či aromat... – řada studií ukazuje, že biopotraviny mají více vitamínů, minerálů apod.
3. Třetím hlavním důvodem, proč lidé vyhledávají BIO je bezpečnost. Souvisí to s
potravinovými skandály, kdy výrobci ve snaze ušetřit potraviny falšují a přidávají do nich nebezpečné látky. Výroba biopotravin je zcela transparentní, původ použitých surovin musí být dohledatelný. Dá se říct, že to jsou nejvíce kontrolované potraviny na trhu.
VIDEO: Zírání do zdi a obtloustlé nahotinky v okně. Festival LUSTR proměnil Hybernskou v palác ilustrace

U kterých potravin je však bio-kvalita důležitější než u jiných? „Z logiky věci potraviny, které jsou v konvenčním (běžném průmyslovém) zemědělství často ošetřovány. V první řadě je to zelenina včetně brambor, ovoce... Krásnou ukázkou jsou citrony, které si v biokvalitě kupuje hodně lidí – právě proto, že nechtějí chemicky ošetřenou kůru nastrouhanou v bábovce nebo vyluhovanou v pití,“ prozrazuje.
Co se týče živočišných produktů, lidé si dle Hrabalové často neuvědomují, že vliv na kvalitu má i samotný způsob chovu. „To, že krávy se pasou venku, nedostávají hormony nebo antibiotika, v případě masných plemen je tu bezstresová porážka, která má podle některých lidí vliv na výslednou chuť masa… Je známo, že šéfkuchaři špičkových restaurací biopotraviny využívají velice často – ne proto, že by byli nějací aktivisté, ale proto, že poznají rozdíl v chuti a chtějí pro své zákazníky to nejlepší.“