Landscape festival se zrodil v hlavě architektům, kterým přišlo, že v Česku stále není dostatečně věnovaná pozornost krajinářské architektuře. „Festival reaguje na lokality, ve kterých se koná. Vždy hledáme specifická témata. Ať jsou to zanedbaná místa nebo budovy jako nákladové nádraží Žižkov nebo v letošním ročníku Fuchsova kavárna na Štvanici,“ řekl pro Blesk.cz Jakub Hepp. Právě letošní ročník byl tím největším.

Landscape festival na začátku léta proměnil Štvanici, Karlín, Rohanský ostrov, Žižkov i Vítkov. Pražané obdivovali růžové dveře, červený koberec, po kterém stoupali vstříc Národnímu památníku na Vítkově, a vyhlíželi z posedů na kolemjdoucí v pražské divočině. Celkem bylo do veřejného prostoru zasazeno na 61 prvků. Teď ale většina z nich mizí. 

Na co ještě narazíte?

Pár instalací ale stále zůstává. Které to jsou? Nějaký čas budou ještě na svém místě některé prvky na Vítkově, a to například Tribuna, Prague pixels, Stoletá, Pumptrack i Highline Žižkov na cyklostezce.

Některé instalace zůstávají déle, protože se v průběhu festivalu staly oblíbenými a umožňuje to jejich životnost. Ta jejich setrvání také limituje časově - jejich stav bude průběžně kontrolován a vyhodnocován. Je to po dohodě s úředníky magistrátu či městských částí, popřípadě se soukromými institucemi, které se o ně budou starat,“ prozradil Jakub Hepp, proč je ještě možné v říjnu narazit na instalace.

Čára za festivalem

Na konci září vznikl dokonce jeden nový prvek. Ten objevíte na žižkovské cyklostezce. „Instalace je výsledkem česko-německého studentského workshopu, který pořádal festival za podpory Česko-německého fondu budoucnosti. Účastnili se jej studenti z německých škol, na kterých se studuje krajinářská architektura, a studenti krajinářské architektury z ČVUT. Termín byl podmíněn časovými možnostmi studentů. Instalaci považujeme za hezkou tečku a také čáru za letošním ročníkem,“ poukazoval Jakub Hepp na vzhled svítivě žluté instalace.

Nejnovější instalace, která udělala pomyslnou čáru za festivalem.
Autor: Landscape festival

A co pořadatelé během tří měsíců vypozorovali? Například to, že vrch Vítkov není takovou džunglí, jak předpokládali. Poškozování nových prvků bylo minimální. „Jednoznačnou džunglí snad ve všech směrech jsou naopak Štvanice a dolní Žižkov,“ řekl Hepp. Právě na těchto dvou místech se prý pohybovalo nejvíce uživatelů drog a lidí bez domova.

A jaké instalace si můžete v terénu ještě prohlédnout? Podívejte se v galerii:

Fotogalerie
8 fotografií