Festival světel Signal přichází každý rok s něčím novým - instalacemi, umělci i trasami. Všechny tyto zvraty chystá i letos. Od 11. do 14. října představí 24 uměleckých instalací v osmi různých městských částech, od centra až k periferii. Hlavními trasami přitom budou centrum, Vinohrady a nově i Karlín.

Program v centru zchudne!

Jednou z největších změn je proměna centra, které by mělo být vylidněnější než v předešlých letech. „Naším cílem bylo ulevit Praze 1 od davů, které byly v loňských ročnících soustředěny právě do historického centra. Proto i zahájení festivalu proběhne na nové trase v Karlíně,“ prozrazuje ředitel festivalu Martin Pošta. Praha 8 se tak poprvé stane součástí Signalu a rovnou i zahajovacím místem, kam se přemístí největší mraveniště z Prahy 1. V Karlíně přitom uvidíte v novém světle například Karlínské náměstí či Kasárny Karlín. 

Už nejde jen o světla

Naším cílem je festival stále proměňovat a neustrnout na jednom bodě,“ vysvětluje ředitel, který prozradil, že Signal už nebude pouhou světelnou podívanou. V letošním ročníku se představí i tvůrci, kteří žárovky nerozsvítí. „Pro mě největším highlightem bude instalace švýcarského umělce Zimouna, který rozezní Hauch Gallery svou monumentální instalací,“ prozrazuje Matěj Vlašánek, koordinátor programu, jedno ze zvučných zahraničních jmén, která do metropole dorazí. Z 24 instalací jich bude ze zahraniční tvorby pocházet přesně třetina.

Video
Video se připravuje ...

Signal představí nejen světelné instalace Eva Fornálová

Méně video-mappingu

A i když festival letos nabídne nejen světelné akce a spoustu inovací, milovníci video-mappingů si nemusí zoufat. „Původně jsme chtěli videomapping omezit ještě více, ale nakonec máme i tak čtyři projekce,“ prozrazuje ředitel festivalu. Z loňských šesti projekcí tak dvě ubyly.

Do Dejvic i na Letnou

Další novinkou budou i takzvané satelitní instalace, které nenavazují na žádnou z hlavních tras. Signal festival tak pro letošek rozsvítí například vybraná místa v Dejvicích, na Letné, Andělu a na Pankráci. „Například Na Knížecí lidé objeví barevnou projekci na mozaiku z 269 dopravních značek sesbíraných z pražských ulic,“ upozorňuje Vlašánek na jednu z interaktivních projekcí od Epose 257. Ochutnávku nejen satelitních míst si už nyní můžete prohlédnout na oficiálním webu www.signalfestival.com.

Zkrácení o hodinu

Festival je zdarma, zpoplatněné zůstávají pouze galerijní zóny, kterých letos bude pět. Na projití míst však bude o hodinu méně času - světla se totiž rozzáří každý večer mezi sedmou a jedenáctou hodinou večerní. A to i přesto, že se počet instalací navýšil o čtyři místa oproti loňsku. Proto doporučujeme neotálet, přijít včas, a ke všemu se na festival vypravit víckrát než jen jednou. Zahájení Signalu odstartuje 11. října v 19 hodin na Karlínském náměstí.

Podívejte se, jak to na Signal festivalu vypadalo loni:

Fotogalerie
31 fotografií

Více o Signal Festivalu čtěte ZDE