Zaměstnanec SPH prý nejprve ženu vyzval, aby se postavila, a následně ji poslal kojit ven. „Jestli chcete být liberální, tak klidně buďte, ale venku,“ je slyšet rozhodný hlas zaměstnance ve videu, jež přímo v katedrále natočil Mariannin manžel. Výměna názorů trvala podle Marianne zhruba sedm až deset minut.

Pohodlnější místo?

SPH událost za žádný incident nepovažuje – pracovník matce pouze nabídl ke kojení jiné místo, než je studená kamenná podlaha v nejfrekventovanější části katedrály, uvedl už v pondělí mluvčí SPH David Šebek.

S tím ale Marianne nesouhlasí: „Ten muž mi nikdy nenabídl žádné pohodlnější místo, kde bych mohla dcerku nakojit, očividně se ani nezajímal o to, jestli se na zemi cítím pohodlně,“ řekla rozzlobená matka Blesk.cz. Když se ho zeptala, zda je tam kojicí místnost, kde by si mohla sednout a dcerku v klidu nakrmit, poslal ji prý prostě jen „ven“, a pak dokonce navrhoval, aby dcerku nakojila na záchodě. Měla jsem strach, že zavolá ochranku a ta mě vyvede, což by mou dceru dost traumatizovalo. Naštěstí pak přišel jeho kolega, který nic takového neudělal,“ uvedla Marianne. „Žena dokojila na studené kamenné podlaze,“ dodal Šebek.

Událost vzbudila velké vášně. Podle některých lidí matka překročila hranici, když dívku začala kojit v kostele. „Paní by měla ctít majestátnost místa,“ napsala na facebooku Markéta R. a více než stovka lidí jí dala za pravdu. Jiní lidé se jí ale zastávali s poukazem na slova papeže Františka, který při křtu v Sixtinské kapli několikrát vyzval matky, ať se pustí do kojení klidně přímo tam. 

Špaček: Na Hradě jsou vhodnější místa

Podle odborníka na etiketu Ladislava Špačka je kojení v kostele nevhodné. „Žena vždy může najít místo, kde nebude pohled na poodhalený prs nikoho pohoršovat nebo uvádět do rozpaků. Chrám je pro věřící posvátným místem, znám na Hradě spoustu vhodnějších míst,“ řekl Blesk.cz s tím, že etiketa je především o ohleduplnosti.

„Kojenec své potřeby není s to ovládat“ 

Podle lékařky Anny Mydlilové z Laktační ligy však hlídač svým chováním jednoznačně porušil práva dítěte a matky na kojení i antidiskriminační zákon. „Dítě potřebuje nakrmit bez ohledu na to, kde se maminka s dítětem zrovna nachází. Kojenec není s to své potřeby ovládat, regulovat či podřídit time managementu,“ uvedla s tím, že Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje výhradní kojení po dobu šesti měsíců a kojení s postupným zapojováním příkrmů do dvou let věku dítěte i déle. „Ve společnosti budou existovat lidé, kteří se cítí být znepokojeni či ohroženi přítomností kojící ženy a  kojení na veřejnosti jim bude vadit. Těm můžeme navrhnout, aby si kojící ženy nevšímali, že nejde o útok na jejich osobu ani o demonstraci něčeho, s čím nesouhlasí,“ dodala Mydlilová.

 

Fotogalerie
11 fotografií