S „ozdobou“ na nákupních koších však nejsou spokojeni zákazníci. „I když potřebuju větší nákup, vezmu si raději menší košík přímo na prodejně,“ popisuje Martina Kovářová (36), která bydlí na nedalekém sídlišti Slezská. „Některé vozíky sice vypadají čistě, ale člověk nikdy neví.“

Vedení obchodu přesto počká, až vyvedou mladé, pak se bude snažit najít řešení, jak ptákům v dalším uhnízdění zabránit. „Poslali jsme vedoucímu prodejny ve Frýdku-Místku podnět, ať problém se znečištěním nákupních košů neprodleně vyřeší ve spolupráci s úklidovou firmou,“ řekla mluvčí společnosti Billa v Praze Dana Bratánková a dodala: „V tomto stavu to rozhodně nemůže zůstat.“

Posuňte je vedle

Situaci nyní vyhodnocuje i Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která přišla s poměrně rychlým a jednoduchým řešením.

 „Nejjednodušším řešením je na dočasnou dobu prostě přesunout nákupní vozíky na místa, nad kterými jiřičky nehnízdí,“ poradila krajská hygienička Miroslava Rýparová.

Podle hygieniků by mohla při kontaktu s ptačím trusem hrozit zdravotní rizika. Trusem se přenáší například ptačí chřipka, může však obsahovat i různé mikroby či parazity.

Vrací se domů

„Jiřičky se pravidelně vracejí na svá osvědčená místa, zvlášť v současné době, kdy vhodných hnízdišť ubývá,“ řekl Jan Kašinský ze Záchranné stanice ochránců přírody v Bartošovicích na Novojičínsku. „V takových případech se majitelé objektů snaží zamezit padání exkrementů. Stačí umístit nějakou plošinu do oblasti pod hnízdem.“

Jiřičky opouští po druhém hnízdění své domovy v září či v říjnu. K zabránění opětovnému zahnízdění většinou stačí umístit na stropní plochu folii, na kterou se hnízdo nedá „přilepit“. Odborníci také někdy doporučují jako prevenci hnízdění vlající „fangle“, které jiřičky plaší.

Jiřička obecná

Je velmi rozšířeným druhem pěvce. Dorůstá přibližně 13 centimetrů, rozpětí křídel má 26 – 29 centimetrů. Na území České republiky se vyskytuje od dubna do září. Zimuje nejčastěji na území subsaharské Afriky. Živí se hmyzem, který chytá za letu.

VIDEO: Labuť na Palackého mostě v Praze zkomplikovala na jaře pro změnu dopravu.