Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Michael Jackson (†50) by měl narozeniny: Kvůli reklamě málem uhořel

/
  • Michael Jackson by se dožil 61. narozenin
    29. srpna 2019 ● 10:44

    Zpěvák Michael Jackson (†50), který zemřel v roce 2009, by v pátek oslavil své 61. narozeniny. Byla to legenda, kterou nejspíš není třeba představovat, a proto zmíníme několik zajímavostí ze života muže, který za svou kariéru získal 13 cen Grammy, do Guinessovy knihy se zapsal (mimo jiné) albem Thriller, nikdy pořádně nestudoval - a zemřel s nálepkou pedofila.

  • 1.

    Neměl žádné vzdělání

    Michael Jackson pocházel z rozvětvené rodiny, měl osm sourozenců a všichni se aktivně věnovali hudbě. V roce 1966 založil spolu se svými sourozenci kapelu Jackson 5, se kterou vyhráli talentovou soutěž, kde zahráli píseň Jamese Browna I Got You. Původně vystupovali pouze po barech a v klubech, měli však takový úspěch, že mezi lety 1966 až 1968 dokonce sourozenci vyrazili na úspěšnou tour po USA. V rádiích po celé USA se již koncem 60. let hrály jejich písničky. Vzhledem ke slibně nastartované hudební kariéře se ale nikdy nevěnoval studiu, a proto se spekuluje, že vlastně nikdy ani nedokončil základní školu. On sám se na téma vzdělání odmítal bavit.

    Jackson 5
    Autor: Profimedia

  • 2.

    Neměl žádné dětství

    V dětství trpěl také kvůli svému despotickému otci, hudebnímu manažerovi a vydavateli Josephovi Walterovi Jacksonovi (+89). „Když mi bylo osm let, trávil jsem život po nočních klubech – viděl jsem ženy svlékat své oblečení, bitky, viděl jsem, jak se dospělí chovali jako prasata. Proto si to teď vynahrazuji. Když přijdete ke mně domů, uvidíte kolotoče, kino a zvířata,“ prohlašoval nešťastný umělec, jenž sám pro sebe a své přátele vytvořil pohádkový ranč Neverland, v němž se jakožto nestárnoucí Petr Pan vracel do dětství. Neverland ale nyní chátrá, zejména poté, co vyšel skandální dokument Leaving Neverland popisující zneužívání dětí, k němuž mělo na ranči docházet.

    Malý Michael Jackson
    Autor: Profimedia

  • 3.

    Nemá jen jeden zápis v Guinessovce

    Michael Jackson obdržel v roce 2006 cenu od Guinessovy knihy světových rekordů jakožto nejúspěšnější bavič v historii.  A nebyl to jeho jediný zářez v této knize! Jeho album Thriller je zde vedeno jako nejprodávanější album všech dob. Uvádí se, že se ho prodalo přes 100 milionů kusů, získalo celkem 7 cen Grammy a devětadvacetkrát se stalo platinovým. Rovněž je zde zapsán pro svou charitativní činnost. Během svého života totiž podporoval neuvěřitelných 39 charitativních institucí, jimž pravidelně poskytoval nemalé finanční injekce. Na charitativní účely věnoval údajně více než 7 miliard korun.

    Michael Jackson
    Autor: profimedia

  • 4.

    Neměl štěstí při natáčení

    V 80. letech se stal Michael Jackson reklamní tváří firmy Pepsi, s níž natočil několik reklamních spotů. Tehdy však došlo k velice nepříjemné nehodě. V reklamě, ve které zazněla upravená verze jeho hitu Billie Jean, došlo k předčasnému odpálení pyrotechnických efektů – a nebohému zpěvákovi začaly hořet vlasy. Na hlavě a krku utrpěl popáleniny druhého a třetího stupně, a přestože mu kontrakt s Pepsi vydělal na tehdejší dobu neuvěřitelných 120 milionů korun, na hlavě mu zůstala lysina. Tu musel maskovat příčesky a parukami.

    Michael Jackson
    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    Nedokázal vzdorovat gravitaci

    Taneční prvek, při němž se Michael Jackson příkře naklání v klipu k písni Smooth Criminal, až to téměř vypadá, že popírá zákony gravitace, patří k jeho slavným tanečním pohybům, a zpěvák si ho dokonce nechal patentovat. Přestože byl jakožto tanečník naprosto geniální a jeho legendární „moonwalk“ napodobuje kdejaký imitátor, ono tajemné naklánění se zdá na první pohled naprosto nemožné. Ve skutečnosti šlo o pouhý „kouzelnický trik“. Slavný umělec měl totiž boty s magnetickou podrážkou, které se na přesném místě pódia přichytily k podlaze. Jackson se tak mohl naklánět dle libosti, stabilně zajištěn, a nehrozil mu pád.

    Michael Jackson nazýval propofol mlékem
    Autor: EPA

  • 6.

    Nezískal Oscara - ale má ho!

    Přestože se několikrát objevil ve filmu (například v krátkých snímcích Moonwalker, Ghosts, či ve 4D muzikálu Captain EO, jenž vysílaly Disneylandy po celém světě a který natočil oscarový režisér Francis Ford Coppola), za své herecké výkony nikdy nebyl – zcela pochopitelně – nominován na Oscara. Po zlaté sošce ovšem toužil natolik, že si ji v roce 1999 zakoupil. Údajně ho přišla zhruba na 35 milionů korun a pocházela z roku 1938. Šušká se také, že v 90. letech toužil zakoupit tehdy krachující společnost Marvel Comics, a plánoval, že bude produkovat film o Spider-manovi. Rovněž si brousil zuby na titulní roli. Smlouva ale nakonec podepsaná nebyla a Spider-manem se o něco později stal herec Tobey Maguire (44).

    Michael Jackson se stal ikonou nejen ve světě hudby, ale také módy
    Autor: profimedia.cz

  • 7.

    Nebyl na tom zdravotně nejlépe

    Trpěl celou řadou zdravotních a dost možná i duševních problémů. Kvůli chorobě vitiligo přicházel o pigment, pročež si zprvu světlé skvrny na obličeji a těle maskoval tmavým make-upem, později ty tmavé světlým. Podle psychologů se navíc potýkal s dysmorfofobií, což je psychický stav, kdy se dotyčný obává, že jeho vzhled nepřijme okolí. I to byl důvod, proč podstoupil celou řadu plastických operací. Poprvé šel „pod kudlu“ v roce 1979, když si zlomil nos při taneční zkoušce, a z chirurgických úprav se záhy stala posedlost. Nechal si například udělat dolíček na bradě, a ke konci života se mu doslova a do písmene rozpadl mnohokrát opravovaný nos.

    Kontroverzní projekt vykreslil krále popu jako pedofifi la.
    Autor: Profimedia.cz, Getty Images, Sundance

  • 8.

    Nebyl ani jednou šťastně ženatý

    Přestože se spekulovalo o jeho homosexuální orientaci a soudně vyvracel nařčení z pedofilie (cílené na malé chlapečky), byl dvakrát ženatý. Ani jednou šťastně. Poprvé se mu stala manželkou dcera hudební ikony Elvise Presleyho (†42), zpěvačka Lisa Marie Presleyová (51). Jejich vztah ale trval pouhé dva roky a šuškalo se, že šlo pouze o kašírku naoko, aby odvedl pozornost od všemožných nařčení ze sexuálního obtěžování dětí. Dlouho svobodným nezůstal, téhož roku, co se rozešel s krásnou Lisou Marií, řekl Michael své „ano“ nepříliš pohledné postarší zdravotní sestře Deborah Jeanne Roweové (60). Ta mu porodila dvě děti, dceru Paris (21) a syna Prince (22). S Deborah Jackson nikdy oficiálně nežil a po třech letech se rozvedli. Žena poté na zpěváka nechala přepsat veškerá práva opatrovnictví jejich dětí. Totožnost matky nejmladšího dítěte, Prince II. (17) zvaného „Blanket“, je neznámá.

    Michael Jackson a Lisa Marie Presley
    Autor: profimedia.cz

  • 9.

    Neměl to zkrátka lehké

    Na další snímky slavného zpěváka, jehož život, přestože se topil v penězích, nikdy nebyl tak docela idylický, se můžete podívat do naší galerie.

    VIDEO: Filmový kritik Kamil Fila (39) o dokumentu Leaving Neverland: "Bohatí muži jsou zvyklí, že jim projde úplně všechno."

    Video
    Video se připravuje ...

    „Bohatí muži jsou zvyklí, že jim projde úplně všechno." Dokument o Jacksonovi působí podle kritika Fily věrohodně Markéta Volfová, Lukáš Červený

    Fotogalerie
    48 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 6

Nanacara White: anet_r Přesně.

(30. 08. 2019 16:00)

anet_r: používat rasistické narážky je pěkně ubohé;) chtěla bych se zeptat, našel jste si po zhlédnutí dokumentu fakta? podle vašich slov to totiž vypadá, že jste jen bez důkazů věřil dvěma lhářům.

(29. 08. 2019 14:38)

Nanacara White: Tak děkuju aspoň za jeden pozitivní článek o něm. Už jsem si myslela, že tu uslyším jen jaký byl "pedofil". Vždyť pro mnoho lidí je stále modla.

(29. 08. 2019 13:46)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy