Letos se konal již jedenáctý ročník svatojánských slavností Navalis. Právě výborné kontakty pořadatelů s místními benátskými gondoliéry mohou za to, že se Praze dostala tak velká čest. V minulém ročníku slavností to bylo vůbec poprvé, co barokní válečné lodě, bissony, opustily Benátky a zamířily do hlavního města Česka.

Osmiveslice jsou dlouhé 17 metrů, Bossina Praga je ale kratší a je dlouhá 14 metrů. Barokní lodě se v Benátkách objevují na moři pouze 1. září na slavnosti Regata Storica, která se koná již od 13. století. Prestižní akce se pravidelně účastní významné italské osobnosti včetně premiérů a prezidentů. Po moři se plaví pouze deset bisson, ta pražská bude jedenáctá.

Ledňáčci a Karlův most

Do Prahy se ještě neozdobená dostala bissona Praga letos v pondělí 13. května. O dva dny později již osvětlená křižovala řeku pod Karlovým mostem na Navalis. Poté na ní začali pracovat řezbáři v Nehasicích na Lounsku, kteří ručně vyráběli dřevěné ozdoby.

„Na přídi lodi je umístěna dřevěná socha sv. Jana Nepomuckého, erb Prahy a dvě lunety s vyobrazením Malé Strany, Karlova mostu a Starého Města. Celý přední kastel bissony Praga je lemovaný po bocích dvěma masivními volutami, které umocňují výraz celé přídě. Zadní kastel lodi symbolizuje Prahu a Českou republiku. Na zádi je umístěn erb českého lva jako symbol českých králů,“ jmenuje bohatou výzdobu vzácné lodě Vojtěch Pokorný, předseda Svatojánského spolku. Po lodi je pak rozmístěno osm ledňáčků, kteří znázorňují vzkříšení a českou světici Ludmilu. V zadní části je také sedadlo, které kryje baldachýn. Na něj 1. září usedne miss Majáles, Anna Cahlíková.

Celou výzdobu zaplatil sám převozník pražský, Zdeněk Bergman, který dlouhodobě usiluje o renesanci pražské lodní dopravy. Bissonu Pragu nyní čeká 700 kilometrů dlouhá cesta do Benátek a doufejme, že se vrátí 15. května 2020 na pražské svatojánské slavnosti Navalis.