Návštěvníci svatojánské slavnosti, která se koná v předvečer svátku Jana Nepomuckého, mohli rakouská plavidla zahlédnout už v pondělí dopoledne. Zille spolu s benátskou barokní válečnou lodí bissonou byly velkým jeřábem položeny na hladinu Vltavy a v úterý se ve vzácných lodích mohli zájemci povozit.

Hlavní program však začal až dnes o půl druhé, kdy se slavnostně zdobili koně, podobně jako při slavné slovácké jízdě králů, která je zapsaná v UNESCO. O půl šesté pak byla zahájena speciální mše v Chrámu sv. Víta na Pražském hradě, kde jsou uložené ostatky nejslavnějšího českého patrona Jana Nepomuckého.

Rozzářené lodě

O hodinu později vyrazilo svatojánské procesí na Karlův most k místu, kde měl být Johánek z Pomuku svržen do vody. V osm hodin večer začal hlavní program. Lidé se těšili na seskok parašutistů, ten se ale kvůli špatnému počasí nekonal. Plavba otužilců a závod lodí a proběhla podle programu. Samotný velkolepý koncert s osvětlenými a ozdobenými gondolami a dalšími plavidly, kterých by mělo být letos přibližně 80, začne v devět hodin a měl být zakončený ohňostrojem.

Mezi stálou benátskou posádku, která jezdí do Prahy kvůli Navalis, patří i Leo (73?). Prahu má moc rád a sám o sobě říká, že se narodil na lodi. Letos ho spolu s dalšími zkušenými gondoliéry uvidíte v akci, a že ovládat gondolu skutečně umí! „Už jako malý jsem chodil na ryby, dalších 30 let jsem kotvil lodě v přístavu a pak jsem šel do důchodu. Kdykoliv jsem měl volný čas, zúčastnil jsem se závodů. Největší čest byla soutěžit v závodu Regata Storica, což je nejznámější závod v Benátkách. To je můj život, žiju u vody celý život. Kdyby mi vzali tohle, tak by mi vzali část rodiny. Doufám, že na té lodičce také umřu,“ říká s nadsázkou Galileo, kterému v Benátkách neřeknou jinak než zubatý Leo. „Kdybyste mě v Benátkách hledali jako Galilea, tak by nikdo nevěděl,“ směje se sympatický Ital.

Letos bez ohňostroje

O barokní ohňostroj, který měl být dnes večer vrcholem svatojánských oslav Navalis, návštěvníci akce neuvidí. Zrušen byl kvůli tlaku veřejnosti. Na facebooku to dnes odpoledne uvedli organizátoři slavností. Na škodlivost ohňostrojů pro ptactvo upozorňují pravidelně ornitologové. U příležitosti dnešního ohňostroje při svatojánských oslavách se obrátili na primátora Zdeňka Hřiba, který na twitteru uvedl, že ohňostroj byl organizátory zrušen.

Fotogalerie
47 fotografií